• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hårda kritiken: ”Sveriges regering kryper för Erdogan”

Publicerad

Sveriges regerings beslut att inte längre stötta YPG och PYD är ett beslut som går hårt mot demokratiska normer och svenska värderingar, menar Ahmed Karamus, medordförande Kurdistans nationella kongress.

– Det är ett slag mot demokrati, mot trygghet och mot världens säkerhet, säger Ahmed Karamus.

Han är orolig att avståndstagandet ska ge konsekvenser för flyktingar och människor som drabbas av IS krig i regionen. Enligt honom använder Turkiet sitt Natomedlemkap för att sätta press på Sverige och få igenom sina krav.

– Kurder betraktar det här beslutet som att Sveriges regering kryper för Erdogans krav, säger Ahmed Karamus.

”Respektlöst”

Även Kurdo Baksi, svensk-kurdisk samhällsdebattör och författare, är besviken på regeringens avståndstagande av YPG och PYD. Han kallar utrikesminister Tobias Billströms (M) uttalande för ”respektlöst”.

”Med tanke på att minst 11 000 unga kurder offrat sina liv för allas vår säkerhet känns Billströms uttalande obehagligt och gränsar till respektlöshet.” skriver han i ett kommentar till SVT Nyheter.

Säkra relationen

Enligt den svenska regeringen finns det för täta band mellan YPG och PYD och den av EU terrorlistade organisationen PKK. Avståndstagandet görs för att säkra relationen till Turkiet.

– Framför allt handlar det här om att bekämpa terrorism och all verksamhet som på svensk mark stöttar eller samlar in pengar till terrorism. Sverige ska vara en plats som motarbetar terrorism på alla sätt, säger Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.