• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

77-årige pensionären Friedhelm Ryter genomgår en hälsoundersökning för att se om han kan behålla sitt körkort.

Hårda regler för äldre bilister

Uppdaterad
Publicerad

I Schweiz är reglerna strikta för den som vill köra bil på ålderns höst. Från det att man fyllt 70 år måste man göra en årlig hälsokontroll – underkänns man där dras körkortet in.

Att busköra ligger inte för Friedhelm Ryter som är prickfri bilist sedan 58 år tillbaka. Ändå måste den 77-årige pensionären precis som alla andra äldre in på hälsokontroll och det gillar han inte.

– Jag är inte ett dugg nervös. Inte ett dugg.

äldre i trafiken

Trots att han inte är så nervös är det mycket som står på spel. Om Friedhelm Ryter inte klarar hälsoundersökningen ryker körkortet direkt.

Hans husläkare, doktor Berndt, har specialutbildats för kontrollerna. Framförallt är det tecken på begynnande demens han letar efter.

– Demens är inget som anmäler sin ankomst, och patienten själv märker heller inget. Så vi måste vara uppmärksamma på tecken på begynnande demens, säger han.

Tragisk olycka skärpte reglerna

Schweiziska bilister över 70 år måste genomgå hälsotester, de som inte klarar dem sållas obönhörligen bort. Allra strängast är reglerna i kantonen Aarburg i norra Schweiz. För tio år sedan kördes en tioårig flicka ihjäl där av en 82-årig halvblind pensionär med demens. Händelsen upprörde allmänheten och reglerna skärptes.

Doktor Heinz Bhend säger att han underkänner en bilist om det finns skäl till minsta misstanke. Körkortsmyndigheten i Aarburg skickar i god tid till 70-årsdagen ut en kallelse till hälsokontroll och går sedan grundligt igenom läkarutlåtandet.

I Schweiz liksom i andra europeiska länder är det unga män som orsakar de allra flesta dödsolyckorna, men andelen äldre stiger.

”Förödmjukande”

Friedhelm Ryter som sa att han inte alls var nervös för undersökningen klarar sig faktiskt sämre än han trodde. Demenstestet visar brister och nu blir han nervös.

– Han lyckades inte lika bra som jag hade förväntat mig. Men jag känner honom sedan länge och jag är säker på att han klarar det, bara han kan lägga band på sin nervositet, säger läkaren Heinz Bhend.

Men han förlorar inte körkortet den här gången, istället förses det med ett förfallodatum och Friedhelm Ryter kommer att få gå på ytterligare undersökningar. Förödmjukande tycker Friedhelm Ryter. Misslyckas han även vid nästa kontroll så har han kört bil lagligt för sista gången.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

äldre i trafiken

Mer i ämnet