• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Libanons president Michel Aoun träffade Saudiarabiens sändebud Walid al-Bukha i presidentpalatset öster om Beirut.

Hårda tongångar mellan Saudiarabien och Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Tongångarna mellan Libanon och Saudiarabien är fortsatt hårda under fredagen. I ett tv-sänt tal säger Hizbollahledaren Hassan Nasrallah att Saudiarabien håller kvar den libanesiske premiärministern i landet med tvång och att Saudiarabien förklarat krig mot Libanon.

I centrum för konflikten just nu står Libanons premiärminister Saad al-Hariri som i lördags överraskande meddelade att han lämnar sin post under ett besök i den saudiska huvudstaden Riyadh.

Han har ännu inte återvänt till Libanon efter beskedet vilket gett upphov till ett ordkrig mellan de två parterna. Enligt Saudiarabien är al-Hariri fri att röra sig precis som han vill medan det från libanesiskt håll har uttryckts att han är satt under husarrest, något som upprepades i dag av Hassan Nasrallah som är ledare för den inflytelserika shiamuslimska rörelsen Hizbollah.

Krisen i Libanon

”Krigsförklaring”

I ett tv-sänt tal kallar Nasrallah premiärministerns avgång för framtvingad. Han säger också att Saudiarabien lagt sig i Libanons angelägenheter på ”ett ej tidigare skådat sätt” och ”förklarat krig” mot Libanon och Hizbollah. Tidigare i veckan lät det på ett liknande sätt från Saudiarabien som menade att ökad aggressivitet från Hizbollah var en krigsförklaring.

Samtidigt betonade Nasrallah att den libanesiska regeringen fortfarande är legitim och inte har avgått. Ett budskap som också den libanesiske presidenten Michel Aoun gett uttryck för. Aoun säger att han inte accepterar Saad al-Hariris avgång förrän han får ansökan personligen och med en förklaring, och att al-Hariri måste återvända till Libanon.

Oro internationellt

Det spända läget efter den libanesiska premiärministerns avgång kopplas samman med den intensivare regionala maktkampen mellan Saudiarabien och Iran och ger också avtryck i form av internationell oro.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger i dag att han haft intensiva kontakter med de båda länderna och betonade vikten av att undvika en eskalering.

– Det är oerhört viktigt att inga nya konflikter bryter ut i regionen, det skulle kunna få förödande konsekvenser, säger Guterres som haft intensiva kontakter med de båda länderna.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson varnar andra länder och grupper för att lägga sig i Libanons inre angelägenheter för att vinna mark i de större regionala konflikterna.

”Det finns ingen legitim plats eller roll i Libanon för några utländska makter, miliser eller väpnade element andra än den libanesiska statens legitima säkerhetsstyrkor”, säger Tillerson enligt ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Libanon

Mer i ämnet