Länderna på COP27 överens om slutdokument – fond för klimatskador bildas

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på söndagsmorgonen, efter en hård nattmangling, kunde äntligen världens länder gemensamt anta ett slutdokumentet för klimatmötet i Egypten. En av de mer uppmärksammade punkterna vid klimatmötet är en överenskommelse om en fond för skador och förluster, där rikare länder ska betala fattigare länder för skador som orsakats av klimatförändringarna.

– Jag tycker att det var välkommet att vi från EU:s sida kunde ta det steget och gå utvecklingsländerna till mötes i någonting som många hade efterfrågat, säger Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.

Mycket är oklart kring fondens uppbyggnad, vilka som ska få ta del av den och hur mycket pengar som den kommer att innehålla.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

– Sen är ju den här fonden – som vi nu kommer att inleda arbetet med att upprätta – kanske inte den mest optimala. Men nu har beslutet kommit, och då ska vi så klart från svensk och EU:s sida bidra så att det blir ett så bra resultat som möjligt, säger Frumerie.

Trots att många kritiska röster höjts mot att klimatmötet gått på övertid är överenskommelsen om fonden för skador och förluster en stor seger.

– Detta är verkligen ett historiskt beslut, även om detaljerna kring den nya fonden måste bestämmas senare. Men bara det faktum att att beslutet fattats ger hopp till miljoner människor i länder som redan bär bördan av klimatförändringarna, säger Tasneem Essop, chef för organisationen Climate Action Network (CAN) till SVT.

”Äntligen på plats”

CAN har över 1 800 klimatorganisationer som medlemmar i över 130 länder.

Nu ser många andra beslut ut att skjutas på framtiden på grund av att det här beslutet tog så lång tid. Var det värt det?

– Ja absolut. Den här frågan har funnits med under 30 år, och nu är den äntligen på plats.

Stor press

COP27 är ett mycket pressat möte för alla inblandade och deltagarna är utmattade av att ha varit vakna mer eller mindre i flera dygn.

Kajsa Fernström Nåtby på svenska regeringskansliet har arbetat med Sveriges och EU:s linje i fondfrågan i flera år. När SVT Nyheter pratade med henne i plenisalen berättade hon att hon de senaste två veckorna arbetat mellan klockan 07.30 och ibland till så sent som 04.00 på morgonen.

Hur klarar man av att hålla fokus på den här typen av manglingar? 

– Man klarar det bara om man har väldigt bra och trevliga arbetskamrater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet