Tamara Burke. Foto: Privat/Skärmdump twitter

Hon startade ”Me too” för över tio år sedan

Publicerad

#MeToo-kampanjen sprids som en löpeld i sociala medier, men det finns en annan me too-rörelse som startade redan för elva år sedan med ett liknande syfte – att stötta framför allt unga svarta kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier.

Att ”Me too” inte är något nytt begrepp uppmärksammas av flera medier, bland andra The Independent och CNN.

Kvinnan som startade Me too-rörelsen 2006 är amerikanska Tarana Burke. På hemsidan för organisationen Just Be Inc. – som hon också grundat – berättas att Me too-rörelsen riktar sig till unga kvinnor som blivit sexuellt utnyttjade på olika sätt, för att låta dem förstå att de inte är ensamma i sin utsatthet.

Kampanjen #MeToo

”Det är mer än en hashtag”

På Instagram kommenterar Tarana Burke själv #MeToo-kampanjen:

”Jag har sett kvinnors berättelser i sociala medier under hashtaggen #metoo. Det värmer mitt hjärta att se kvinnor använda den här idén (…) inte bara för att visa världen hur utbrett det sexuella våldet är, men också för att låta andra offer veta att de inte är ensamma. (…) Det är mer än en hashtag, det är en rörelse.”

Tarana Burke på Instagram om me too-kampanjen. Foto: Skärmdump

På hemsidan för Just Be Inc. kan man läsa att me too-rörelsen vill vända sig till unga kvinnor, särskilt de som lever i social utsatthet, som blivit utsatta för till exempel sexuella trakasserier i skolan eller tvingats att utföra sexuella tjänster.

”Finns inget så kraftfullt”

”Många av de här situationerna uppmärksammans inte. Men de unga kvinnorna kan vara svårt traumatiserade och konsekvenserna kan vara lika allvarliga som om de utsatts för våldtäkt eller annat sexuellt våld”.

Just Be Inc. vill få flickorna att känna att de har en röst och att deras problem delas av andra.

”Det finns inget så kraftfullt som insikten att du inte är ensam”.

Organisationen vill skapa ett nätverk för flickor och kvinnor som kan stötta varandra och den hjälper också skolor och organisationer att hitta sätt att prata med unga människor om sexmissbruk och sexuellt våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet