Tre sektioner av en bild som visar olika personer som håller i mikrofoner. Den första sektionen innehåller Kamala Harris, den andra visar en person i casual klädsel som står framför en kamera, och den tredje sektionen visar en person som bär en scarf med grafiskt tryck och fortfarande håller i mikrofonen. Bakgrunden varierar mellan en studio och utomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Går Kamala Harris för långt när hon beskriver Donald Trump som fascist? Hör amerikanernas tankar. Foto: CNN/SVT

Hör amerikanerna om Harris fascist-anklagelser mot Trump

Publicerad

Att Kamala Harris beskriver Donald Trump som fascist har väckt het debatt med mindre än två veckor kvar till valet i USA.

När SVT frågar väljare i Chicago råder delade meningar om huruvida Demokraternas presidentkandidat gått för långt.

Det var i en intervju med CNN under natten till torsdagen som Kamala Harris fick frågan om hon tycker att Donald Trump är fascist.

– Ja, det gör jag, svarade hon.

USA-val 2024

Frågan kom i kölvattnet av en uppmärksammad intervju med Trumps tidigare stabschef John Kelly. Kelly sa bland annat att Trump vill ”styra som en diktator” och att han ”passar in i definitionen av en fascist”.

Anklagelsen är allvarlig, anser flera av de amerikaner som SVT träffar i demokrattäta Chicago.

– Det är den, men hans extrema retorik leder oss till den slutsatsen, säger väljaren Bradley.

Samtidigt beklagar han det höga tonläget i debatten, som han menar framför allt drivs på av medierna.

– Jag önskar att vi kunde gå tillbaka till det vi hade förut, men det här är den värld vi lever i nu.

Vad undrar du om det amerikanska valet? Tipsa vår reporter Sebastian Strandberg på sebastian.strandberg@svt.se.

FAKTA: Så definieras fascism

Nationalencyklopedin skriver att ”fascism är en politisk rörelse. Enligt fascismen ska ett land styras av en stark ledare, inte av demokratiska partier. Fascismen förhärligar våld och krig och det egna landet samt betonar landets historiska arv. Enligt fascismen ska både individer och företag anpassa sig efter statens behov och order.”

Fascism är en politisk ideologi med inslag av ultranationalism och auktoritära drag. Den betonar central kontroll, ofta med en diktator som ledare. Nationen eller staten är överordnad individuella rättigheter. Fascistiska regimer utmärker sig ofta genom att förtrycka politiska motståndare, kontrollera medierna och att använda propaganda för att förespråka nationell identitet som ska förena landet.

Historiskt har fascismen sitt ursprung i Mussolinis Italien. Till skillnad från nazismen saknas antisemitism som ett grunddrag i fascism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet