Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I fokus: Är president Macron politisk paria nu? Och varför lockar Tiktok-älsklingen Jordan Bardella väljare som aldrig tidigare röstat högernationalistiskt? Foto: SVT GRAFIK

I fokus: Den franska maktkampen –Tiktok-älsklingen mot elitens EU-kung

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike står inför ett nyval – och en politisk maktkamp. Frontfigurerna: EU-vänliga president Macron och högernationalistiska Tiktok-favoriten Jordan Bardella.

– De är nästan varandras motsatser, säger Ida Linde, utrikesreporter på SVT.

Efter nederlaget för sittande president Macrons parti i EU-valet beslutade han – till mångas förvåning – att utlysa nyval. För det är högernationalistiska Nationell samling som går framåt.

I de sista opinionsmätningarna har Nationell samling en klar ledning som spås landa på 35 till 37 procent av rösterna. Emmanuel Macrons koalition Tillsammans väntas hamna på tredje plats – med 20 procent.

Val i Frankrike 2024

Med koalitioner bildade på både vänster- och högerkanten kan nyvalet bli mycket oförutsägbart.

Macrons djärva drag att utlysa nyval har retat en del av de egna partikamraterna – är han politisk paria nu?

Varför lockar Tiktok-älsklingen Jordan Bardella väljare som aldrig tidigare röstat högernationalistiskt? Och vad kan valet få för konsekvenser?

Se videon där SVT reder ut maktkampen mellan de två huvudspelarna det franska valdramat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet