Till vänster: Bengt Norborg på plats i Zaporizjzja-regionen, Ukraina. Till höger: Valentina fönar Ljubovs hår

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De bor under jord i sönderbombade staden: ”Vill fortsätta att se bra ut” Foto: Emil Larsson

I ukrainska frontstaden lever man under jord: ”Hemskt”

Publicerad

Huljajpole, en stad bara några kilometer från frontlinjen i södra Ukraina, är under ständig beskjutning. Varken vatten, gas eller el finns att tillgå – förutom på vissa underjordiska samlingsplatser.

– Vi var här för ett och ett halvt år sedan. Det fanns då ett sjukhus, en marknad och folk på gatorna. I dag är allt ödelagt, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg.

Bara att ta sig in i Huljajpole, en av flera orter av samma storlek som ligger längs med fronten i Zaporizjzjaregionen, är förenat med fara. Ryssarnas främsta fokus har under året legat i Donetskregionen, men även här rasar striderna.

De senaste veckorna har ryssarna rört sig framåt både öster och väster om Huljajpole. Framstegen är marginella, men den ukrainska militären har varnat för att de ryska anfallen sker med allt större intensitet.

Hör de boende om den svåra situationen i Huljajpole i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet