Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektet väntas kosta omkring 32 miljarder dollar – se bilder från den framtida huvudstaden Nusantara. Foto: Achmad Ibrahim

Indonesiens nya huvudstad invigs – ska ersätta Jakarta

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen hölls den första officiella ceremonin i staden Nusantara som snart ska ersätta Jakarta som huvudstad. På ön Borneo i det indonesiska öriket har en helt ny stad byggts upp på bara några år.

Men byggnationerna har dragit ut på tiden och kostnaderna har dragit iväg – samtidigt som Jakarta fortsätter att sjunka i rekordfart.

I närheten av djungeln på ön Borneo, en av två platser i världen där det finns orangutanger, håller Indonesiens nya huvudstad på att växa fram.

Anledningen till bytet av huvudstad är att Jakarta håller på att hamna under vatten. Problemet har ökat de senaste åren då staden har haft problem med kraftiga skyfall, översvämningar och en stigande havsnivå.

Världens snabbast sjunkande storstad

Vissa delar av staden sjunker med upp till 30 centimeter om året och enligt Indonesiens nationella forskningsinstitut väntas en tredjedel av staden ligga under vatten. Redan år 2030 väntas delar av staden bli obeboelig och flera experter beskriver Jakarta, där det bor nästan 11 miljoner människor, som världens snabbast sjunkande storstad.

Samtidigt har Jakarta haft stora problem med trafikstockning, miljöföroreningar och överbefolkning.

Därför beslutade den indonesiska regeringen 2022 att bygga upp en ny huvudstad som ligger över 1 000 kilometer från Jakarta. Kommittén som ansvarar för planeringen av den nya staden beskrev då flytten som ”absolut nödvändig”, skriver Washington post.

Än finns inte vatten, el och infrastruktur på plats

Även om den första officiella ceremonin i Nusantara på landets självständighetsdag, 17 augusti, kunde hållas som planerat beskrivs staden som långt ifrån klar. Kostnaden har uppskattats till runt 32 miljarder dollar. Regeringens plan är att låta privata investeringar finansiera runt 80 procent av kostnaderna men de har hittills haft svårt att få in investerare.

Runt om i den nya staden är det fullt av byggarbetsplatser och enligt flera uppskattningar som gjorts kommer staden inte vara operativ innan 2040, skriver Deutsche Welle.

Nusantara är inte officiell huvudstad i landet, ett nödvändigt presidentdekret saknas ännu. Landets nuvarande president, som för två veckor sedan själv flyttade dit, har öppnat för att skriva under ett sådant innan hans mandatperiod tar slut i oktober men säger att det beror på om vatten, el och annan infrastruktur då är redo eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.