NPD förstamajdemonstrerar i Schwerin i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, där den tyska extremhögern har ett starkt stöd. Arkivbild. Foto: Jens Buettner/AP/TT

Inget förbud mot högerextrema NPD

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget förbud mot det högerextrema partiet NPD, meddelar Tysklands författningsdomstol i Karlsruhe.

Beslutet kom klockan tio i dag efter en långdragen rättsprocess. Den tyska grundlagen förbjuder partier som motarbetar ”den frihetligt demokratiska grundordningen”, något som enbart kan avgöras av författningsdomstolen.

Rätten slår visserligen fast att NPD är författningsfientligt, men bedömer samtidigt att partiet inte har någon verklig förmåga att hota demokratin.

Det tyska parlamentets förbundsråd, som representerar landets 16 delstatsregeringar, tog initiativet till förbudet 2013, skriver nyhetsbyrån AP. Det är andra försöket att få ett förbud mot NPD, Tysklands nationaldemokratiska parti, enligt AP.

Bara två partier har förbjudits i Västtyskland och det återförenade Tyskland: Socialistiska rikspartiet 1952 och Tyska kommunistpartiet 1956, skriver AP.

NPD grundades 1964 och hade under slutet av 60-talet parlamentariska framgångar i flera tyska delstater. Under många år var partiet den dominerande högerextrema kraften i Tyskland. Sedan 2012, då förbundsländerna tog initiativ till en förbudsprocess, har NPD dock blivit mindre betydelsefullt.

I parlamentsvalet 2013 fick NPD 1,3 procent av rösterna.

Fakta: Partiförbud i Tyskland

Politiska partier som anses motarbeta den ”frihetligt demokratiska grundordningen” kan förbjudas i Tyskland. Den rättsliga grunden för ett sådant förbud är artikel 21 i den tyska grundlagen.

För att ett parti ska förbjudas räcker det inte att det är fientligt inställt till författningen, exempelvis genom ett rasistiskt partiprogram – partiet måste aktivt motarbeta demokratin med våld eller genom uppmaningar till våld.

Partiförbud kan meddelas av författningsdomstolen i Karlsruhe. Minst sex av rättens åtta domare måste stödja ett förbud för att det ska komma till stånd.

Även det tyska inrikesdepartementet samt delstaternas inrikesdepartement kan utdöma förbud mot extremistiska organisationer, dock inte mot partier, som de definieras i tysk lag.

Lagen är kontroversiell och kritiker anser att förbud mot politiska partier inte hör hemma i en demokrati.

Källor: TT, Bundeszentrale für politische Bildung, Tysklands inrikesdepartement

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.