Experten om protestvågen: De religiösa ledarna oeniga

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna som har följt Mahsa Aminis död skiljer sig från tidigare protester i Iran. Det menar journalisten och Iranexperten Negar Mortazavi.

– Den här gången är det kvinnorna som står i fokus och protesterna är i grunden en kvinnorevolt och har feministiska mål. Men man gör även revolt mot andra orättvisor som religiöst tvång, statens övervåld, patriarkatet, den ekonomiska krisen, samt annat som man håller staten ansvarig för, säger hon.

Kvinnor som demonstrerar, klipper av sitt hår framför kameran och även tagit av sig sin hijab, har kännetecknat de omfattande protesterna som just nu pågår i Iran.

Men även kvinnor som vill bära en hijab, samt vissa religösa ledare, har ställt sig bakom protesterna, säger iransk-amerikanska journalisten och politiska kommentatorn Negar Mortazavi. Hon har bland annat arbetat för Voice of Americas persiska sändningar och tidningen The Independent.

– Många kvinnor som bär hijab har sagt ”Jag är en hijabi-kvinna men jag är emot moralpolisen. Gör inte detta i mitt namn”, säger Mortazavi och menar att detta är anmärkningsvärt för protesterna den här gången.

Men hur ense är iranierna, och de religiösa ledarna då om hijab-kravet? Är dessa protester – som Mortazavi menar i grunden har feministiska mål – ett hot för regimen? Och vad kan omvärlden göra för att stå i solidaritet med de kvinnor och män som riskerar sina liv för att protestera?

Åsikterna skiljer sig åt, även bland religiösa ledare, menar hon. Många har dock motsatt sig våldet som regimen har använt mot demonstranterna.

– Men det som också hade varit betydelsefullt är om vi hade hört uttalanden från muslimska länder som inte har ett hijab-krav, som Irans grannar Turkiet, Pakistan, och hela vägen från Indonesien till Marocko. Det hade haft en meningsfull och symbolisk påverkan på Iran, säger hon.

Hör henne berätta mer kring protesterna i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.