ASMLA är en arabnationalistisk grupp som vill se en självständig stat i provinsen Khuzestan. Den är terrorstämplad av Iran och flera av ledarna har dömts i Danmark för att ha främjat terrorism och spionerat åt Saudiarabien.
Enligt Arvin Khoshnood är Chaabs koppling till ASMLA tydlig.
– Han har varit med och startat organisationens tv-kanal och varit ordförande.
Att gruppen har utfört attacker i Iran där civila fallit offer sätter den svenska regeringen i en svår sits.
– Frågan är om den svenska regeringen vill förknippas med det.
”Ingen möjlighet att försvara sig”
Chaab levde i exil i Sverige innan han försvann i Turkiet 2020. Efteråt har han visats upp i iransk tv och erkänt dåd. Men omvärlden litar inte alltid på erkännanden som kan ha tillkommit genom tortyr.
– Det är viktigt att komma ihåg att Iran är en totalitär stat. Rättsväsende och domstolar är på inget sätt pålitliga, säger Arvin Khoshnood.
Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty, håller med.
– Eftersom han inte har fått en rättvis rättegång kan man inte uttala sig om skuldfrågan.
Maja Åberg säger att Iran har använt personer med dubbla medborgarskap för fångutväxlingar som ”brickor i ett politiskt spel”.
– Det är inget som Sverige tidigare har ägnat sig åt.
Arvin Khoshnood tror att möjligheten att få honom utlämnad är stängd.
– Han kommer högst sannolikt avrättas.
Situationen annorlunda
Sedan tidigare sitter även svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalalis fängslad i Iran dömd till döden. Men hans situation är väldigt annorlunda menar Arvin Khoshnood.
– Den svenska regeringen har varit aktiv för att försöka få honom frisläppt. Att Habib Chaab tillhört en organisation som begått attacker mot civilbefolkningen gör det svårare för honom.