Den sista dagen av rättegångsförhandlingen hölls på söndagen.
På plats fanns den 33-årige Johan Floderus, iklädd fängelsekläder och åtföljd av två advokater, rapporterar AFP med hänvisning till den iranska nyhetsbyrån Mizan.
Johan Floderus står anklagad för att ha spionerat för Israel och bland annat ha ”spridit korruption i världen”, en bred men allvarlig brottsrubricering i den strängt religiösa diktaturen.
”Med tanke på den viktiga karaktären och de negativa effekterna av den anklagades agerande kräver jag maxstraff”, sa åklagaren enligt Mizan.
Floderus advokater har nu en vecka på sig att svara på yrkandet.
UD: Står i nära kontakt
Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl till SVT att regeringen och den svenska ambassaden arbetar ”mycket intensivt” med fallet.
”Det finns ingen som helst grund för att hålla Johan Floderus frihetsberövad, än mindre att ställa honom inför domstol”, skriver UD och fortsätter:
”Vårt arbete fortgår med oförminskad styrka och vi kommer inte ge upp våra ansträngningar förrän Johan Floderus har frisläppts och kommit hem.”
Utrikesminister Tobias Billström (M) säger till SVT att han inte vill kommentera fallet innan domen har fallit.
Dödsdom mot svensk-iransk läkare
Att en dödsdom verkställs är mindre sannolikt, enligt Said Mahmoudi, professor i internationell rätt på Stockholms universitet.
– Vad jag vet har det inte hänt någon gång tidigare under senare år att de har verkställt en sådan dom mot en utländsk medborgare, säger han till TT.
Rättsprocessen för Floderus, och dödsdomen mot den för den för spioneri misstänkte svensk-iranske läkaren Ahmedreza Djalali, har tidigare kopplats till livstidsdomen i Sverige mot Hamid Noury. Noury dömdes i hovrätten för sin inblandning i massavrättningar i ett iranskt fängelse i slutet av 1980-talet.