En man i en mörk skjorta står framför en stadssilhuett på natten, med många ljus i bakgrunden som skapar en livlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent om vad Israels beslut kan få för konsekvenser för palestinierna. Foto: Pablo Torres.

Israel stoppar Unrwa – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska lagstiftare har röstat igenom en ny lagstiftning som hindrar FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar Unrwa från att verka i, och ha kontakt med, landet.

  • I januari 2024 riktas anklagelser mot FN:s organ för Palestinaflyktingar Unrwa. Enligt Israel ska fler än en tiondel av Unrwas runt 13 000 anställda i Gaza ha ”terrorkopplingar”, skriver The Times of Israel.

Premiärminister Benjamin Netanyahu påstår att 12 av Unrwas anställda själva har deltagit i Hamas attacker mot Israel den 7 oktober.

Krig mellan Israel och Hamas
  • Anklagelserna får en rad stora biståndsgivare som USA, Storbritannien och Tyskland att så gott som omedelbart stoppa sina utbetalningar till hjälporganet. Också Sverige pausar sin finansiering men har sedan dess återupptagit sitt stöd.
  • Den 14 februari inleds en utredning, på begäran av FN. Rapporten fastslår att Unrwa är ”avgörande” för att leverera humanitär hjälp till palestinska flyktingar i Gaza och på Västbanken

– Unrwa har en oersättlig roll i regionen, säger Catherine Colonna, ordförande för den oberoende granskningen och Frankrikes tidigare utrikesminister.

Men Colonna lyfter samtidigt flera områden där organisationen behöver förbättra sitt arbete gällande neutralitet.

Den oberoende utredningen drar i april slutsatsen att Israel inte hade presenterat nog med bevis för anklagelserna.

  • Samtidigt som USA överväger att återuppta finansieringen möter man motstånd från Israel. Premiärminister Netanyahu kräver att Unrwa ska stängas och ersättas ”med ansvarsfulla internationella hjälporganisationer” och Israels utrikesminister ber givare att inte skicka pengar, skriver Politico.
  • FN avskedar nio Unrwa-anställda i augusti, efter att ytterligare en utredning kommit fram till att de kan ha varit inblandade i Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

Utredningen visar att det i flera fall inte finns bevis för att anställda var inblandade i attacken den 7 oktober, men att det i nio fall finns information som ”kan tyda på” inblandning.

  • Unrwa förbjuds bedriva all sin verksamhet i Israel – och ha någon form av diplomatiska förbindelser med landet. Det beslutade Israels lagstiftare i Knesset om på måndagen. Detta trots varningar från EU, FN och Vita huset om att lagarna kan förvärra den humanitära krisen i Gaza ytterligare.
  • 123 länder har redan på tisdagen fördömt lagförslagen, enligt The Guardian.

Flera, bland annat Unrwa-chefen Philippe Lazzarini, påpekar också att beslutet strider mot internationell rätt och ICJ:s beslut, som kräver att Israel tillgodoser Gazabornas behov av humanitärt bistånd.

  • Lagarna väntas träda i kraft om tre månader.

Fn-organet UNRWA

Unrwa (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) är FN:s organ för Palestinaflyktingar.

Organet grundades genom en FN-resolution 1949, efter det arabisk-israeliska kriget som brutit ut i Mellanöstern i samband med Israels grundande.

Under det kriget, som kallas för självständighetskriget av israelerna och al-Nakba (katastrofen) av palestinierna, fördrevs ungefär 700 000 palestinier från sina hem.

Unrwa är likt Unhcr ett av FN:s flyktingorgan, men verkar enbart för palestinska flyktingar och deras ättlingar.

I dag förser organisationen nästan 6 miljoner palestinier i Gaza, Jordanien, Libanon, Syrien och på Västbanken med utbildning, vård, förnödenheter och ekonomiskt bistånd.

Verksamheten finansieras av donationer, varav 90 procent kommer från FN:s medlemsländer. Störst stöd har bland annat USA, Tyskland, EU, Sverige och Norge gett.

FN-organet har omkring 30 000 anställda, varav 13 000 i Gaza.

Källa: Unrwa, Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet