Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar relationen mellan Putin och Lukasjenko Belarus inställning till kriget i Ukraina? Jakob Hedenskog på Centrum för Östeuropastudier svarar. Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/POOL/EPA/TT

ISW: Osannolikt att Belarus invaderar Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det är osannolikt att Belarus kommer att invadera Ukraina eftersom den belarusiska militären inte är tillräckligt rustad för att direkt delta i kriget, bedömer tankesmedjan ISW.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, skriver att det är ”osannolikt” att Belarus kommer att mobilisera marktrupper för att delta i Rysslands invasion av Ukraina inom en ”överskådlig framtid”, eftersom landets militära förmåga är ”ytterst begränsad”.

Såväl Ryssland som Belarus har genomfört informationskampanjer för att ge sken av att ett belarusiskt direkt deltagande i kriget är nära förestående. Dessa syftar, enligt tankesmedjan, till att uppehålla ukrainska styrkor vid den belarusiska gränsen och således hindra dem från att förstärka operationer på andra platser i landet.

Rysslands ansträngningar att pressa Belarus att stödja dess ”militära specialoperation” i Ukraina är en del av en långsiktig plan att ytterliga befästa dess kontroller över landet, skriver ISW vidare.

”Store diktatorn bestämmer över den lille”

Rysslands och Belarus ledare, Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko, har alltid stått nära varandra. Men det var först efter Lukasjenkos riggade valseger 2020, då Kreml hjälpte Minsk att slå ned de efterföljande folkliga protesterna mot valfusk, som maktbalansen mellan dem tippade över till Putins favör, förklarar Jakob Hedenskog, analytiker för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

– Det är en relation där den store diktatorn Putin bestämmer över den lille diktatorn Lukasjenko, säger Jakob Hedenskog.

Utökat militärt samarbete

I oktober meddelade länderna att de inom ramen för deras så kallade statsunion utökar deras militära samarbete genom att mobilisera ett gemensamt förband på belarusiskt territorium.

Trots att Lukasjenko försäkrade att förbandet bara ska användas ”i försvarssyfte” väckte mobiliseringen farhågor i Kiev om att belarusiska styrkor skulle ansluta sig till de ryska i Ukraina.

Men liksom ISW bedömer Hedenskog det som osannolikt att Belarus direkt ger sig in i kriget.

– Jag tror att Lukasjenko använder det här som ett sätt att ytterligare få fördelar av Ryssland. Man låter Ryssland använda belarusiskt territorium i sitt anfall mot Ukraina, men att Belarus självt inte kommer att delta i anfallet. I stället får man fördelar ekonomiskt av Ryssland, säger han.

Hur ser belarusierna på kriget i Ukraina och vad tjänar Belarus på att hålla sig på god fot med Ryssland? Hör Jakob Hedenskog förklara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.