De nya utsläppsreglerna behöver godkännas av medlemsländerna innan de träder i kraft. Foto: AP Photo/Michael Probst/TT

EU-parlamentet säger ja till snabbare utsläppsminskningar

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli dyrare att släppa ut koldioxid i EU och undantagna branscher ska snabbare tvingas in i systemet med utsläppsrätter. Det röstade EU-parlamentet igenom på tisdagen, enligt ett pressmeddelande.

Förslaget som röstades igenom innehåller omfattande förändringar av EU:s system med utsläppsrätter för koldioxid, det så kallade Emissions Trading System (ETS). Utbudet av utsläppsrätter, som handlas på en marknad, ska drastiskt minska snabbare än planerat i syfte att minska utsläppen.

I det nuvarande systemet får företag inom vissa branscher gratis utsläppsrätter tilldelade. Det nya förslaget innebär att den tilldelningen ska fasas ut till 2034. Dessutom ska sjöfarten som tidigare varit undantagna begränsningar kring utsläppen, inkorporeras i systemet från och med 2024.

Klimat

Fler klimatåtgärder

Det var en övervägande majoritet som röstade för, 413 röster jämfört med 167 emot och 57 frånvarande. De nya reglerna behöver även godkännas av medlemsländerna innan de träder i kraft.

Senare under dagen ska parlamentet även rösta om en ny mekanism för att komma åt koldioxidutsläpp på varor som importeras från länder utanför EU. Ministerrådet har kommit överens om en så kallad gränsjusteringsmekanism för koldioxid (CBAM) som ska ”uppmuntra partnerländer att införa en politik för koldioxidprissättning”.

System för utsläppshandel

Detta ska ske genom skatt på import av cement, aluminium, gödselmedel, elproduktion, järn och stål. Dock finns ett undatag för sändningar värda under 150 euro.

Den nya mekanismen ska användas parallellt med EU:s system för utsläppshandel för att skydda den egna industrin ”från företag i länder med mindre ambitiösa klimatmål”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet