Joe Biden satsar flera miljarder på klimatåtgärder

Uppdaterad
Publicerad

USA har den senaste tiden drabbats av stora översvämningar och extremhetta. I ett tal i Massachusetts uttalade sig president Joe Biden om nödläget som landet står inför och utlovade bland annat en stor klimatsatsning.

– Vi behöver agera snabbt när vårt land möter en tydlig fara och det är vad klimatförändringarna handlar om, sa Joe Biden i sitt tal.

Flera miljögrupper och partikollegor hade hoppats på att presidenten skulle utlysa ett formellt nationellt klimatnödläge men det lämnades osagt.

I stället talade han om en satsning på 2,3 miljarder dollar, motsvarande 24 miljarder kronor, som ska gå till bland annat vattenbaserade vindkraftverk i den mexikanska golfen och infrastruktur för att städerna ska klara av den extremhetta, stora nederbörd och stormar landet har sett den senaste tiden.

Starta klippet för att se Joe Bidens tal och varför han inte utlyste ett klimatnödläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.