Under lördagen tvingade parlamentet premiärminister Boris Johnson att be EU om ännu en förlängning av brexitprocessen, och omröstningen om själva avtalet sköts upp.
Boris Johnson ville ha en ny omröstning på måndagen – men den blir inte av. Talmannen John Bercow säger nej.
Läste upp uttalande
Enligt praxis i det brittiska parlamentet får man nämligen inte rösta om exakt samma sak två gånger. Så anser Bercow är fallet. Det slog han fast när han läste upp sitt beslut i parlamentet under måndagseftermiddagen.
Beslutet mötte genast kritik från parlamentsledamöter som är för brexit. Enligt dem har situationen förändrats sedan omröstningen i lördags. De anklagar nu talmannen för att vara partisk.
– Det är ovanligt att en talman så många gånger förhindrar parlamentet att debattera det regeringen vill föra fram i parlamentet, säger tory-ledamoten Bernard Jenkin.
Talmannen svarade direkt.
– Jag försöker göra det som är rätt för parlamentet som helhet, säger Bercow och menar att han vid flera tillfällen tidigare fört fram förslag som kommit från EU-kritiskt håll.
Under lördagens extrainsatta sittning röstade parlamentet för ett tillägg i brexitavtalet som gjorde att Boris Johnson var tvungen att be EU om mer tid för utträdet. Då bestämde alltså regeringen att inte lägga fram själva avtalet för omröstning – men det faktum att man röstade om tillägget betyder att man i praktiken också röstat om avtalet, anser Bercow.
Brev kan utredas av domstol
Tidigare har Boris Johnson sagt att han hellre skulle ligga död i ett dike än be om en förlängning av brexitprocessen, något som parlamentet tvingade honom till under lördagen. Johnson skickade då ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk där han bad om ytterligare tre månader för utträdet. Det brevet undertecknade dock Johnson inte. Han skickade dessutom med ytterligare ett brev, där han skrev att det var en dålig idé att bevilja en förlängning.
Oppositionen uppmanar nu Skottlands högsta domstol att överväga om premiärministerns brev följer lagen. Regeringen å sin sida hävdar att man har uppfyllt sina skyldigheter genom att skicka ett brev där man ber om förlängning.
Går igenom lagförslaget – punkt för punkt
Boris Johnson kan dock vara närmare att få igenom sitt brexitavtal än tidigare premiärminister Theresa May. Enligt tidningen the Guardian kan Johnson ha en liten majoritet som stödjer hans avtal.
En talesman för premiärminister Johnson konstaterade, efter beskedet på måndagen, att hela utträdeslagen nu som väntat kommer att läggas fram till parlamentet. Det innebär att det nya lagförslaget gås igenom punkt för punkt – vilket också talmannen har öppnat för. Det här är lagförslag som behöver godkännas för att uträdesavtalet ska kunna bli verklighet.
”Det är en enorm uppgift, eftersom förslaget kommer att utsättas för en hel svärm av ändringsförslag samtidigt som själva lagen är en bjässe. Det är som att be parlamentsledamöterna läsa klart (Leo Tolstojs) Krig och fred på bussen på väg hem från jobbet”, konstaterade BBC:s biträdande politikredaktör Norman Smith på måndagen.