• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tre timmars utfrågning av Jeff Sessions på tre minuter Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB

Jeff Sessions: ”Falska anklagelser kommer inte skrämma mig”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitieminister Jeff Sessions förnekar att han varit delaktig i någon kommunikation mellan Trumpkampanjen och Moskva. Det sa han när förhöret i senatsutskottet inleddes strax före klockan 21 i kväll, svensk tid.

– Jag hade ingen kontakt med någon rysk företrädare, och kan inte minnas någon sådan på Mayflower Hotel, sade Jeff Sessions, som nu talar under ed.

Frågorna är många till Sessions, främst gällande kontakter med Moskva som personer i president Donald Trumps kampanj haft.

Den sparkade FBI-chefen James Comey öppnade under sin utfrågning i förra veckan för att Sessions mött den ryske ambassadören vid flera tillfällen än de två han medgett.

Trump och Ryssland

Sessions, som rådgav Trump under stora delar av valrörelsen, har ställt sig utanför utredningarna om kontakterna med Ryssland.

Detta eftersom han under den senatsutfrågning som föregick att han godkändes som justitieminister missade att berätta att han, liksom flera andra av presidentens medarbetare, i fjol hade möten med Rysslands USA-ambassadör.

”Minns inte”

Men Jeff Sessions inledde med att hålla ett anförande i 15 minuter där han avvisade alla anklagelser som riktats mot honom.

– Inte en enda olämplig sak inträffade under något av dessa möten, sade Sessions.

LÄS MER: Trump om ryssanklagelserna mot Jeff Sessions: Häxjakt

Mayflower hotel

Utskottets ordförande, republikanen Richard Burr, frågade om händelsen på Mayflower Hotel och om han minns den ryske ambassadörens närvaro.

– Jag minns inte det, men jag förstår att han var där, svarar Sessions.

Burr frågade om han träffade ambassadören i ett enskilt rum.

– Nej, svarade Sessions.

Burr frågade om Sessions, förutom de två mötena med ambassadören, mött några ryska företrädare i sin roll som kampanjföreträdare.

– Nej, herr ordförande, svarade Sessions.

Högsta standard

Jeff Sessions betonade i sitt tal att han tjänat USA under 35 år och att alla anklagelser mot honom är lögner.

– Under hela kampanjtiden, tiden för utnämningar och under tiden som justitieminister har jag hållit mig till den högsta standarden för uppträdande, säger Sessions.

Han talade om läckor, falska anklagelser och desinformation men tillade:

– De kommer inte att skrämma mig.

Höjer rösten vid ett tillfälle

SVT:s utrikesreporter Lars Moberg säger i vår SVT Nyheters direktsändning att den vanligtvis timida Sessions har hållit sig väldigt lugn genom utfrågningen, men att han vid ett tillfälle blir uppenbart mer känslosam och höjer rösten.

En ledamot i kommittén, demokraten Ron Wyden, ställer en fråga kring att Comey ska ha sagt att det var problematiskt att Sessions valt att inte lägga sig i utredningen om rysk inblandning i valet

– Comey sade att det finns ”problematiska omständigheter” kring dig vad gäller Rysslandutredningen. Vilka är de? frågar Wyden.

– Varför berättar inte du det för mig? Det finns inga sådana, svarar Sessions.

Ville avskeda Comey

Sessions sade att han på grund av oro för ledarskapet i FBI rekommenderat att den förre chefen James Comey skulle avskedas.

Sessions sade också att det fanns flera exempel på disciplinproblem med Comey. Han betonar också att Rysslandsutredningen inte heller påverkat beskedet om att Comey skulle sparkas.

Men Sessions ville inte berätta något om sina konversationer med president Donald Trump på grund av att lagstiftningen förhindrar det.

Sessions sade dock att han är villig att överlämna information som exempelvis mejl eller dagböcker.

LÄS MER: Comey förhörd i senaten om Trumps påtryckningar: ”Lögnare”

Inte fel att presidenten pratar med FBI-chefen

Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom ”släppa” utredningen av Michael Flynn.

– Det är inget fel med att presidenten har en konversation med FBI-chefen, sade Sessions.

– Det som däremot skulle vara fel vore att prata om information i pågående utredningar utan högre godkännande, sade han.

Vet inte om Trump spelar in

– Det gör jag inte, svarade Sessions på frågan om han vet om presidenten spelar in samtal i Vita huset.

Han sade också att Comey uttryckte oro till honom över sin konversation med Trump, där denne ska ha sagt att han bör släppa utredningen mot den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Comey ska dock inte ha berättat för Sessions exakt vad han var oroad över.

Han säger att han anser att Comey borde ha hört av sig direkt till biträdande justitieminister om han hade någon faktisk oro kring president Trumps fokus på utredningen kring Michael Flynn.

Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, exempelvis har utrikesminister Rex Tillerson varit vän med Putin i många år. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades dock avgå sedan han inte sagt hela sanningen till vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak före Trumps tillträde. Även justitieminister Jeff Sessions träffade under fjolåret ambassadören, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Nyligen framkom att även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, hade möten med Kisljak före maktskiftet i Washington DC.

Den 9 maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare ska Trump ha sagt att det hade med ”Rysslandsgrejen” att göra. Den 17 maj utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

De rysk-amerikanska relationerna var mycket kyliga under Trumps företrädare Barack Obamas tid, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet