Rex Tillerson och Donald Trump på möte. Foto: TT

Källa: Trumps inre krets hade kontakter med Ryssland redan 2015

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps inre krets ska ha haft kontakt med ryska agenter redan 2015.

Den brittiska underrättelsetjänsten var först ut att varna sina amerikanska kolleger – som var sena på bollen, uppger källor för The Guardian.

– Det verkade som att myndigheterna sov, säger en källa till den brittiska tidningen.

Turerna kring Trumpadministrationens kontakter med Ryssland fortsätter.

Nu uppger The Guardian att brittisk underrättelsetjänst spelade en avgörande roll i att varna sina amerikanska kolleger för Trumps ryska kontakter.

Trump och Ryssland

Enligt en källa nära den brittiska signalspaningsmyndigheten GCHQ, som sorterar under underrättelsetjänsten MI5, ska brittisk underrättelsetjänst ha fått kännedom om misstänkta kontakter mellan personer kopplade till Trump och kända eller misstänkta ryska agenter i slutet av 2015.

Storbritannien upplyste USA om kontakterna och det följande halvåret utbytte flera västerländska underrättelsetjänster information om saken, bland annat Estland, Polen, Tyskland och Australien, uppger källor. Enligt en annan källa var även franska och nederländska underrättelsetjänster inblandade i informationsutbytet.

GCHQ ska inte avsiktligt ha granskat Trumps kontakter, utan de ska ha uppdagats genom rutinmässig övervakning av ryska agenter.

LÄS MER: Underrättelsechef: Ryssland stort cyberhot mot USA

FBI startade utredning

I slutet av juli började amerikanska FBI utreda Trumplägrets ryska kontakter. Den dåvarande chefen för GCHQ, Robert Hannigan, ska ha vidarebefordrat uppgifter till CIA-chefen John Brennan. Ärendet bedömdes vara så känsligt att det hanterades på chefsnivå. Informationen från de europeiska underrättelsetjänsterna låg sedan till grund för underrättelsetjänstens utredning.

Enligt uppgifter till The Guardian ska både CIA och FBI ha varit sena att bedöma omfattningen av kontakterna före USA-valet, vilket delvis berodde på att amerikansk lag förbjuder myndigheterna att granska medborgarnas privata kommunikation utan fullmakt.

– De är tränade att inte göra detta, säger källan – som hävdar att det verkar som att de amerikanska myndigheterna sov.

– De (europeiska myndigheter reds. anm.) sade: ”Det pågår kontakter mellan personer nära Trump och personer som vi tror är ryska agenter. Ni borde uppmärksamma det här”.

LÄS MER: USA: Putin beordrade påverkan på presidentvalet

Säkerhetsrådgivaren avgick

Tidigare har källor inom amerikanska rättsväsendet och underrättelsetjänsten sagt att Donald Trumps medarbetare hade löpande kontakter med ryska tjänstemän under presidentvalkampanjen.

Personer kopplade till den ryska regeringen ska ha hackat interna mejl inifrån det demokratiska partiet – som man sedan läckte till Wikileaks för att skada Hillary Clintons chanser att väljas till president, uppger källor inom FBI. Även CIA hävdar att Ryssland lade sig i presidentvalet i USA och främjade Trumps chans att väljas till president.

I februari avgick USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn sedan det framkommit att han ska ha diskuterat möjligheten att lyfta amerikanska sanktioner med Rysslands USA-ambassadör innan han fick jobbet i Vita huset.

Donald Trump har avfärdat alla komprometterande kontakter med Ryssland före valet och kallat det för en politisk häxjakt.

LÄS MER: Trump: ”Bor vi i Nazityskland?”

LÄS MER: Trump: Cyberattack påverkade inte presidentvalet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet