• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Källor: USA vidtar åtgärder mot Ryssland efter påstådd hackning

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort väntas Obamaadministrationen presentera åtgärder mot Ryssland efter den påstådda hackningen av Demokraterna inför årets presidentval.

Syftet ska ha varit att hjälpa Donald Trump till makten.

Enligt källor kan det bli tal om ekonomiska sanktioner.

Åtgärderna kan bli offentliggjorda redan på torsdagen eller fredagen, skriver NBC News som hänvisar till två högt uppsatta myndighetskällor.

Källorna vill inte specificera vilka åtgärder som Obama har godkänt, men uppger att ekonomiska sanktioner har diskuterats. Även åtal, restriktioner mot ryska diplomater i USA samt informationsläckor i syfte att förnedra ryska politiker, tjänstemän och oligarker har nämnts, skriver Reuters.

Trump och Ryssland

Däremot ska det ha tagits ett beslut om att undvika åtgärder som riskerar att leda till en eskalerande cyberkonflikt med Ryssland, skriver Reuters. Men enligt uppgifter till NBC News kan det bli tal om någon form av hemliga cyberåtgärder.

Federala myndigheter väntas också förklara varför de är säkra på att Ryssland ligger bakom hackningen. Samtidigt väntas de namnge grupperna som tros vara ansvariga, skriver ABC News.

FBI och CIA eniga

Både FBI och CIA är eniga om att Ryssland organiserat attacker mot Demokraterna inför presidentvalet den 8 november. Enligt tjänstemän ska syftet ha varit att hjälpa Republikanernas kandidat Donald Trump till makten, skriver Reuters.

I december sade källor till NBC News att den amerikanska underrättelsetjänsten trodde att Rysslands president Putin personligen var inblandad. Han sades ha gett instruktioner om hur materialet från Demokraterna skulle läckas och användas.

”Inga tvivel”

President Obama sade att han hade konfronterat Rysslands president Vladimir Putin om den misstänkta hackningen, och att USA skulle vidta motåtgärder.

– Jag tror inte att det råder några tvivel om att vi behöver vidta åtgärder när en utländsk regering försöker att påverka våra val, sade han i radiokanalen NPR.

Men Kreml slog tillbaka och krävde att USA lägger fram bevis.

– Antingen får de sluta prata om det, eller lägga fram några bevis, sade talespersonen Dmitry Peskov.

Sjösatt utredning

Barack Obama har sjösatt en utredning om den misstänkta hackningen och resultatet väntas bli klart innan han lämnar presidentposten den 20 januari nästa år.

Den tillträdande presidenten Donald Trump har tidigare sagt att han inte är övertygad om att anklagelserna mot Ryssland stämmer. Han säger sig inte vara säker på underrättelsetjänsternas slutsatser.

– De bör göra sitt bästa, ta reda på hur det ligger till, sade han på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet