Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kamala Harris blev den första svarta, asiatiska, kvinnan att installeras som vicepresident i USA. Men har de höga förväntningarna på henne infriats? Foto: Michael Democker/AFP

Joe Biden stöttar Kamala Harris till presidentkandidat

Uppdaterad
Publicerad

Hon kan bli USA:s första svarta kvinna som tar plats i Ovala rummet.

Efter Joe Bidens avhopp stöttar han nu vicepresident Kamala Harris som Demokraternas presidentkandidat.

Valet i höst kan då komma att stå mellan henne och Donald Trump.

De senaste veckornas turbulens inom partiet resulterade till slut i att Joe Biden meddelade att han kliver av posten som presidentkandidat.

Som många förutspått ser det ut att vara Kamala Harris som tar över facklan. Hon är Bidens vicepresident och har tidigare innehaft poster som senator och som justitiekansler för Kalifornien. 2003 vann hon sitt första val, till distriktsåklagare i San Franscisco. Valet var historiskt då hon blev den första svarta kvinnan på posten.

USA-val 2024

Jämnt i opinionen – men svårt att sia

Den stora frågan på mångas läppar är dock ifall Harris har en chans att vinna över Trump i höst. Trump har haft ledningen i de allra flesta opinionsmätningar den senaste tiden, även i vågmästarstaterna som anses vara extra viktiga att vinna. Men det var när Joe Biden fortfarande var hans motståndare.

En del mätningar har dock redan innan Bidens avhopp sonderat terrängen för Harris. I en mätning från den 18 juli, utförd av CBS News, skulle Harris få 48 procent av rösterna om det var val nu. Det är mer än vad Biden skulle få – 47 procent – men tre procentenheter mindre än Donald Trump.

Det ser ungefär likadant ut i andra mätningar, enligt en sammanställning av FiveThirtyEight.

Men USA-kännaren Dag Blanck säger att man inte kan förlita sig för mycket på opinionssiffror som kommit innan Harris formellt utsetts.

– Det kommer bli ett mycket jämnt val men det är svårt att säga något om opinionsläget eftersom de undersökningarna gjorts innan hon blev kandidat, säger han.

”Otacksamt jobb”

Harris har under tiden som vicepresident tampats med låga förtroendesiffror, och har beskrivits som en ganska impopulär president. Dag Blanck menar dock att det inte är något ovanligt när det kommer till presidentens parhäst.

– Att vara vicepresident är ett otacksamt jobb. Presidenten brukar ge dem nästan omöjliga uppgifter att lösa och de syns inte särskilt mycket i opinionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet