Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kamala Harris blev den första svarta, asiatiska, kvinnan att installeras som vicepresident i USA. Men har de höga förväntningarna på henne infriats? Foto: Michael Democker/AFP

Starkare stöd för Kamala Harris än Joe Biden i mätning

Publicerad

Med Joe Bidens hälsa under lupp har demokrater i USA börjat snegla mot vicepresident Kamala Harris. Hon har fått både hyllningar och hård kritik genom åren – men i en ny mätning från The Washington Post får Harris högre stöd som presidentkandidat än både Biden och Trump.

I Washington Posts mätning vill två av tre vuxna amerikaner att presidenten kliver åt sidan, däribland sju av tio oberoende väljare. Även en majoritet av Demokraternas väljare tycker att Biden borde dra tillbaka presidentkampanjen.

Mätningen går stick i stäv med Joe Bidens uttalanden om att det bara är ”eliten” inom Demokraterna som uppmanar honom att hoppa av.

USA-val 2024

I undersökningen får han 46 procent stöd, medan Donald Trump får 47 procent. Om vicepresident Kamala Harris skulle ta över som Demokraternas presidentkandidat skulle hon få 49 procent, enligt mätningen.

Källor: Undersöker opinionsläget

Harris anses stå först i ledet att ta över stafettpinnen om Biden lämnar. Detta trots att hon under tiden som vicepresident tampats med låga förtroendesiffror, och allmänt ses som en ganska impopulär vicepresident.

– Men under senaste månaderna har hon fått mer uppmärksamhet, bland annat kring frågor som abort, demokrati och Högsta domstolen som gynnar henne, säger USA-analytikern Alex Lange.

Enligt källor till NBC News har Bidens kampanjteam börjat undersöka hur väl Harris skulle stå sig mot Trump i en egen så kallad ”head-to-head poll”. Undersökningen ska utföras i veckan för att se om Harris skulle klara sig bättre eller sämre än Biden.

Harris: ”Beredda att kämpa för honom”

Efter den skakiga insatsen i debatten mot Trump har flera högt uppsatta demokrater i senaten och kongressen uppmanat Biden att hoppa av eller uttryckt oro. Ännu fler väntas göra så de kommande dagarna enligt uppgifter till CBS.

Men många inom partiet är fortfarande öppet lojala med Biden. En av dem är just Kamala Harris. Efter debatten för två veckor sedan sa hon i ett möte med kampanjpersonalen att Biden har ”dedikerat sitt liv åt att kämpa för människorna i det här landet”.

– I detta ögonblick vet jag därför att vi alla är beredda att kämpa för honom, sa hon enligt AP.

Själv tycks Joe Biden fortsatt vara fast besluten att hålla sig kvar i racet.

– Jag är den mest kvalificerade att bli president. Jag slog Trump en gång, jag kan slå honom igen, sade Biden senast på torsdagskvällen under en presskonferens i Washington.

Alex Lange säger dock att han tror att det finns en reell sannolikhet att Biden kliver av.

– Flera inom partiet anser nu att det är en större risk att fortsätta med honom än att hitta en ny kandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet