• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

USA

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tim Walz eller Josh Shapiro? – Det här talar för och emot kandidaterna att bli Kamala Harris högra hand. Foto: EPA/SARAH YENESEL

Kamala Harris väntas offentliggöra sin parhäst – två namn toppar listan

Uppdaterad
Publicerad

I natt blev Kamala Harris formellt Demokraternas presidentkandidat. Och i dag väntas hon offentliggöra sin vicepresidentkandidat inför valet. Enligt uppgifter till Reuters står det nu endast mellan två personer.

Efter att Joe Biden trädde tillbaka i juli har spekulationerna om vem som kan bli Kamala Harris vicepresidentkandidat varit många.

Idag kan dock gissningsleken vara över, då Harris förväntas offentliggöra sitt beslut under dagen. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters står valet mellan Minnesotaguvernören Tim Walz och Pennsylvaniaguvernören Josh Shapiro.

USA-val 2024

USA-kännaren Andreas Utterström menar att man kan vara ganska säker på att uppgifterna stämmer.

– Kampanjen brukar läcka olika uppgifter för att testa vad reaktionerna blir. Men det här är två kandidater hon skulle ha nytta av på något sätt.

Tim Waltz

Enligt Andreas Utterström är Tim Walz en mäktig person inom Demokraterna som stått lite i skymundan under Bidens kampanj, men som nu har fått mer uppmärksamhet sedan Harris tog över.

– Nu är Tim Walz synlig och uppenbarligen sugen på att bli kandidat och dessutom väldigt duktig.

Han har en slags ”folklig jävlar anammapopulism” som Demokraterna tidigare saknat, menar Utterström.

– Jag tror att det har varit befriande för många. Han är väldigt duktig i media och känns lite ny och fräsch, trots att han är en rutinerad politiker i 60-årsåldern.

Det som talar emot Tim Walz kan dels vara hans ålder, dels att han placerar sig långt ut till vänster i partiet, något som öppnar för kritik, säger Utterström.

Josh Shapiro

Josh Sapiro å andra sidan skulle kunna hjälpa Kamala Harris att vinna den viktiga vågmästarstaten Pennsylvania, där Shapiro är guvernör. Det skulle även var ett gyllene läge att offentliggöra honom inför kampanjmötet som ska hållas i samma delstat, säger Utterström.

– Å andra sidan är det inte så enkelt, att bara för att man väljer en kandidat från en delstat som står och väger så vinner man den delstaten. Men det är såklart en stor fördel och det är en av många saker som gör att jag tror att det blir Josh Shapiro.

Det som kan tala emot Shapiro är bland annat att han har åsikter om skolfrågan som många vänsterväljare inte ställer sig bakom. Men även att han markerat väldigt hårt mot de propalestinska demonstrationerna på skolor runt om i USA, menar Utterström. Å andra sidan har han varit hård mot Netanyahu.

– Han är en så pass skicklig politiker så det som står på hans plussida överväger det på minussidan.

Se mer i videon vad som talar för och emot kandidaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet