Tredelad bild. Kamala Harris, Fouad Youcefi, Donald Trump

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka undersökningar kan man lita på? Här ger Fouad Youcefi fem tips för att få bättre koll. Foto: Elijah Nouvelage/Sarah Yenesel/TT/Sara Cosar/SVT

”Harris ifatt Trump – men smekmånaden kan ta slut snabbt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För första gången sedan Joe Biden hoppade av valet och Kamala Harris blev Demokraternas presumtiva presidentkandidat så finns det tillräckligt med opinionsmätningar för att säga något om vem som leder. Svaret är: Ingen.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Innan Joe Biden hoppade av valet så låg han efter mot Donald Trump med omkring 3 procentenheter i sammanvägningar av opinionsmätningar.

Nu heter Trumps motståndare Kamala Harris – och hon har utraderat hans ledning.

USA-val 2024

I Fivethirtyeights sammanvägning är det dött lopp mellan kandidaterna. Harris får 45,0 procent av väljarnas stöd, medan Trump får 43,6. Skillnaden mellan dem ligger dock innanför osäkerhetsmarginalen och därför går det inte att påstå att någon av dem leder nationellt.

Andra opinionsinstitut och företag som tagit fram sammanvägningar gör delvis andra bedömningar, men Fivethirtyeights sammanvägning är just nu den enda som bara räknar med opinionsmätningar som publicerats efter det att Joe Biden hoppat av valet.

Delstaterna som kan avgöra

Men det finns ett viktigare sätt att mäta vem som leder: Att undersöka opinionsmätningar från vågmästardelstaterna Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania och Wisconsin, som förväntas avgöra valet.

Mot Joe Biden ledde Trump i de flesta av dem, och hade det varit val samma dag som Biden hoppade av hade Donald Trump samlat mer än de 270 elektorer som behövs för att vinna valet.

Nu ser det annorlunda ut. Trump ser ut att leda i Arizona, men i alla de andra vågmästardelstaterna är resultatet så jämnt att det inte går att säga vem som skulle vinna om det vore val idag.

Det är goda nyheter för Harris, som närmaste veckorna lär fortsätta få uppmärksamhet, när hon meddelar vem hennes vicepresidentkandidat är, och när partiet samlas för konvent 19-22 augusti.

Smekmånaden kan vara över

Men snart kan Harris smekmånad vara över. I opinionsmätningarnas värld finns nämligen det välkända uttrycket ”differential partisan nonresponse”, ungefär ”oproportionerligt partipolitiskt bortfall”. Det innebär att tillfrågade ofta väljer att svara på opinionsmätningar om de upplever att det går bra för partiet eller kandidaten. Om det blir fallet för Harris återstår att se.

De viktigaste frågorna för amerikanerna i det här valet tycks vara bland annat ekonomi och migration. Där kommer Harris få utstå kritik, inte minst eftersom hon varit vicepresident under Bidenadministrationen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2024

Mer i ämnet