Joe Biden och Kamala Harris, inför presidentvalet 2020 (vänster), Jakob Stenberg, USA-kännare (höger).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka egenskaper ska en vicepresident ha? Vad kan Kamala Harris tänkas leta efter i en kommande parhäst? Jakob Stenberg, USA-kännare, reder ut. Foto: Kevin Lamarque/Pool via AP/SVT

Så viktig är vicepresidentkandidaten – egentligen

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre män återstår av den skara som utgjort Kamala Harris potentiella vicepresidentkandidater.

Två av dem kommer från vågmästarstater, vilket kan vara ett trumfkort.

– Det spelar väldigt stor roll att de är därifrån – men det är inte det enda som spelar roll, säger USA-kännaren Jakob Stenberg.

Kamala Harris bjöd under söndagen in tre män till separata möten i sitt hem i Washington D.C., enligt källor till flera amerikanska medier. De tre männen är Arizona-senatorn Mark Kelly, Minnesotas guvernör Tim Walz, samt Pennsylvania-guvernören Josh Shapiro.

Kelly, Shapiro och Walz spås vara de mest troliga kandidaterna till att axla rollen som Harris medkandidat i höst. På tisdag förväntas Harris framträda med hennes nya parhäst, men vem hon väljer kan stå klart tidigare.

USA-val 2024

Enligt källor till CNN letar Harris efter ”de tre k:na” i jakten på en vicepresidentkandidat.

– Kompetens, kemi och kärnvärderingar, säger källan.

Vågmästarstat inget måste

Men något annat som också anses viktigt är vilken bakgrund kandidaten har. Både Kelly och Shapiro är aktiva politiker i vågmästarstater, som anses vara extra viktiga för båda partier att försöka vinna.

Det kan definitivt vara till gagn för både Kelly och Shapiro, säger Jakob Stenberg.

– Det är i de staterna som valet avgörs. Så det spelar väldigt stor roll att de kommer därifrån, men det handlar också om alltifrån ålder till hudfärg, till kön och personkemi.

Men det betyder inte att Tim Walz – som kommer från en traditionellt demokratisk delstat – är uträknad.

– Vilken delstat man kommer från är ofta inte det allra mest avgörande. Till exempel valde Trump 2016 Mike Pence och han kom från en väldigt republikansk delstat, säger Stenberg.

”Avgör inte”

Det har surrats mycket om vem som ska stå bredvid Harris på Demokraternas valsedel, och många inom partiet har sin egen favorit de hoppas på. Men gör verkligen valet av vicepresidentkandidat någon skillnad?

– I många val har vicepresidenten inte spelat särskilt stor roll. Det är inte något som avgör ett presidentval.

– Däremot kan vicepresidentkandidaten ställa till det för presidentkandidaten, som med Sarah Palin 2008. Så valet av den tenderar snarare att få negativa effekter om det får effekt över huvud taget, förklarar Jakob Stenberg.

För att undvika sådana situationer görs stenhårda bakgrundskontroller på alla potentiella kandidater. Att ha ett rent förflutet är alltså en viktig egenskap för en vicepresidentkandidat. Hör Jakob Stenberg berätta om fler viktiga förmågor i klippet.

Här är de tre politikerna som spås bli Demokraternas vicepresidentkandidat

Tim Walz: Född 1964 i Nebraska, men har varit guvernör i Minnesota sedan 2019. Varit med och genomfört flera progressiva reformer i delstaten, som till exempel förstärkning av aborträtten och legalisering av marijuana för rekreationellt bruk. Han har tidigare bland annat arbetat som lärare.

Josh Shapiro: Född 1973 i Missouri. Är guvernör för Pennsylvania sedan början av 2023 och blev då den tredje judiska guvernören någonsin i delstaten. Tidigare har han varit distriktsåklagare. Han är populär i delstaten och vann guvernörsvalet med en jordskredsseger.

Mark Kelly: Född 1964 i New Jersey. Arizonas senator sedan 2020. Då blev han den första demokratiska senatorn på nästan 50 år. Har bakgrund både inom militären men också som astronaut. Engagerad i immigrationsfrågan och är förespråkare för striktare vapenlagar.

Källor: CNN, CBS News, The Guardian, Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet