Under en utfrågning i det brittiska parlamentet, dagen efter det svidande nederlaget, utmanade premiärminister Boris Johnson Labourledaren Jeremy Corbyn att gå med på att ett nyval ska hållas den 15 oktober.
– Den här regeringen ska ta det här landet ut ur EU den 31 oktober, och det finns bara en sak som står i vägen för oss, det är kapitulationsförslaget som nu föreslås av oppositionsledaren, sade Johnson i parlamentet.
Tonen var hård och med ”kapitulation” syftar premiärministern på det förslag från Labour som söker stoppa att Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal.
– Jag uppmanar oppositionens ledare att, om förslaget går igenom, ge medborgarna en möjlighet att ge sin syn på vad han föreslår ska läggas fram i deras namn genom ett val den 15 oktober, fortsatte Johnson.
Det mesta tyder dock på att Johnson inte redan i dag kan räkna in den tvåtredjedelsmajoritet som krävs för att hålla val i oktober.
”Betydande framsteg i förhandlingarna”
På onsdagen reste även den brittiske brexitförhandlaren David Frost tillbaka till Bryssel för överläggningar. Men han väntas inte ha några nya idéer med sig rörande den infekterade så kallade backstop-frågan, som rör gränsen mot Irland, enligt uppgifter från diplomater till nyhetsbyrån Reuters.
Men under frågestunden i parlamentet sade premiärminister Boris Johnson att det sker ”betydande framsteg” i hans förhandlingar om ett utträdesavtal med EU, men lade till att det inte bör göras i det offentliga.
Oppositionsledaren Jeremy Corbyn kallade å sin sida förhandlingarna en ”bluff” och påstår att Johnson är desperat och bara försöker få tiden att gå.
– Han har ingen plan att nå ett nytt avtal, ingen auktoritet och ingen majoritet, sade Corbyn.
Labour, som ligger dåligt till i väljaropinionen, tänker inte säga ja till nyval förrän man fått garantier för att valdagen inte flyttas i efterhand – så att Storbritannien redan hunnit lämna EU när väljarna får säga sitt. I praktiken vill Labour förvandla valet till en ny folkomröstning.
”Rebeller” kastas ut
Samtidigt kokar det inom det konservativa Tory-partiet efter regeringens nederlag på tisdagen. De 21 Tory-ledamöter som röstade emot premiärminister Boris Johnsons linje i går kommer att kastas ut ur partiets grupp i underhuset och påtvingas rollen som politiska vildar.
Bland dessa 21 finns 71-årige Nicholas Soames, ironiskt nog dotterson till Boris Johnsons idol Winston Churchill. Dessutom 79-årige Ken Clarke, den ledamot som suttit längst i underhuset, samt exfinansminister Philip Hammond.
Preliminärt tidsschema
- Kl 13: premiärministerns frågestund i underhuset
- Kl 16: oppositionen drar igång sin stoppa no deal-process.
- Kl 18: första omröstning om ovanstående
- Kl 20: nästa omröstning, troligen med diverse tilläggsförslag
- Kl 22: motion om nyval – följt av omröstning
Källa: Politico Europe