Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Wannheden, försvarsindustrianalytiker på FOI, berättar varför sanktionerna mot Ryssland inte fungerar. Foto: SVT

Vapenbrist eller industriboom – så är läget i den ryska försvarsindustrin

Publicerad

Ryssland hävdar att landets vapenindustri just nu går på högvarv. Det kan mycket väl stämma – men det finns också brister och en bortre gräns för hur mycket de kan skicka till fronten. Det säger Emil Wannheden, försvarsindustrianalytiker på FOI.

Ukraina är beroende av vapen och utrustning från västländer för att kunna försvara sig mot Rysslands anfallskrig. Deras egen försvarsindustri är begränsad och i vissa fall sönderbombad.

Samtidigt hävdar Kreml att stridsvagnar och ammunition rullas ut från de ryska fabrikerna i hög fart. 1 500 nya stridsvagnar ska produceras varje år, enligt partitoppen Medvedev. Men enligt en granskning från Novaja Gazeta är den siffran snarare 250.

Någon exakt statistik finns inte, men Emil Wannheden, analytiker på FOI, säger att mycket tyder på att Ryssland har investerat stort i krigsindustrin sedan invasionen.

– Hur mycket det ger är svårt att svara på. De har vissa problem kopplade till sanktionerna, men det är mycket möjligt att de ökat sin produktion det senaste året, säger Wannheden.

”Finns en bortre gräns”

Båda sidor i kriget rapporterar regelbundet att de har brist på ammunition. För att kunna leverera tillräckliga kvantiteter fokuserar Ryssland på att renovera och modernisera gammal utrustning från sina lager.

Men det kommer de inte att kunna göra i all evighet, menar Wannheden.

– Problemen kommer när man har slut i lagren, eller när stridsvagnarna är så pass gamla att de inte är värda att renovera längre. Då blir produktionstakten sannolikt lägre och det blir svårare att ersätta de förluster man har i Ukraina.

– Så det finns en bortre gräns. Men vi vet inte exakt hur stora de här lagren är, säger han.

Ska inte hoppas på att stänga ner industrin

Wannheden menar att faktorer som personalbrist, korruption och sanktioner har sinkat vapentillverkningen – men att man inte ska räkna med att Ukraina kan vinna kriget genom att Ryssland en dag får slut på vapen och ammunition.

– Ryssland är ett stort land som är svårt att isolera. Det är ett land som är rikt på naturresurser och de har en stor industri.

– Jag tror inte att vi ska hoppas på att via sanktioner kunna stänga ned Rysslands försvarsindustri. Det är nog inte realistiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.