Foto: TT

Kanada: Samtal med Vallonien om frihandel med EU har misslyckats

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen som har hållits med belgiska Vallonien, om ett frihandelsavtal mellan EU och Kanada, har slutat i ett misslyckande, uppger Kanadas handelsminister. Vad som nu sker med det så kallade Ceta-avtalet är oklart. Regionen är den sista pusselbiten för ett färdigt avtal, då Belgien inte kan säga ja förrän Vallonien gör det. Alla övriga EU-länder har redan givit sitt godkännande.

Kanadas handelsminister Chrystia Freeland uppger att samtalen med Vallonien om ett frihandelsavtal mellan Kanada och EU har misslyckats och nu är avslutade. Det rapporterar belgiska RTBF.

Vad de avbrutna samtalen betyder för avtalets framtid är dock ännu oklart.

#delateuropa

”Kanada är besviket”

Vid 16-tiden under fredagen ska Freeland ha lämnat sätet för den vallonska regeringen och bekräftat att försöken att förhandla fram ett vallonskt godkännande för det så kallade Ceta-avtalet resulterade i ett misslyckande.

– Kanada är besviket, jag är personligen väldigt besviken, säger Freeland vid en kort pressträff.

”EU är inte kapabelt”

Ministern uttryckte att hon ser det hela som en förlorad möjlighet. Hon ska nu vara på väg att lämna Belgien för att återvända hem till Kanada, vilket skulle innebära ett slut på ministerns förhandlingar med regionen.

– Det verkar uppenbart att EU just nu är oförmöget att genomföra ett internationellt avtal, inte ens med att land med så europeiska värderingar som Kanada, säger Freeland.

Från den vallonska sidan säger regionens regeringchef Paul Magnette att allt man begärde var lite mer tid.

– I grunden tror jag att framsteg verkligen var möjliga, vi har liknande uppfattningar. Det är framförallt tidsmässigt som svårigheter har dykt upp. Jag förstår att det för kanadensarna har varit utdraget. De ha diskuterat i sju år, men för oss valloner har vi bara varit inblandade i två veckor, säger Magnette till den samlade belgiska pressen efter att den kanadensiska ministern lämnat samtalen.

Även han beklagar att samtalen för stunden är över, men tackar Kanada för ett professionellt förhandlingssätt.

– Kanske innebär det att diskussionen en dag kan återupptas, säger Magnette.

Oklart vad det egentligen innebär för avtalet

Inom EU-kommissonen är svenska kommissionären Cecilia Malmström ansvarig för handelsavtal och förhandlingarna med Kanada. Malmström vill inte omedelbart kommentera beskedet om att Kanadas handelsminister avbrutit samtalen med Vallonien och nu reser hem.

I ett uttalande via sitt twitterkonto sade hon senare att:

– Stora framsteg har gjorts inom de flesta områden av oro för Vallonien i CETA-förhandlingarna. Jag tror uppriktigt att detta är inte slutet av processen.

EU-kommissionens tjänstemän ska försöka få kontakt med Kanadas förhandlare för att klarlägga om Kanada anser att hela förhandlingen avbrutits eller om det finns utrymme att fortsätta samtalen senare, när Belgiens nationella regering klarlagt Belgiens ståndpunkt.

EU: Inget definitivt slut

Just nu vill kommissionen inte tala om några avslutade samtal, utan om en paus i förhandlingarna.

– EU-kommissionen anser inte att detta är slutet för processen på väg mot ett undertecknande av handelsavtalet mellan EU och Kanada, säger en anonym källa inom kommissionen till Reuters.

Formellt har Kanada inte avblåst det planerade mötet i Bryssel mellan Kanada och EU nästa torsdag, men det verkar klart att inget färdigförhandlat avtal finns att underteckna då.

Är sista pusselbiten

Om Vallonien, en federal region i Belgien med visst självstyre, inte säger ja till avtalet kan inte heller landet Belgien göra det. Samtliga övriga EU-länder har samtidigt redan godkänt avtalet

Vallonledaren Magnette hade tidigare under fredagen sagt att förhandlingar hittills hade varit konstruktiva, men att samsyn ännu inte rådde kring frågor rörande skiljedomstolar.

Den vallonska tveksamheten grundar sig i att man oroar sig för att multinationella företag i och med avtalet ska kunna stämma stater för sin politik.

Principiella frågor

Magnette menar också att det rör sig mer om principer än själva Ceta-avtalet i sig.

– Vi talar inte enbart om ett avtal med Kanada, vi talar om alla framtida bilaterala avtal. Frågan är egentligen vilken sorts globalisering vi vill ha, förklarade den vallonske ledaren i ett uttalande under fredagen.

– Och jag upprepar det ofta till våra kanadensiska vänner: jag beklagar att detta slår mot er.

”Allt mer radikala åsikter”

Belgiens premiärminister Charles Michel är å sin sida förespråkare av Ceta-avtalet i sin nuvarande form, och har varit kritisk till agerandet från sina landsmän i Vallonien.

– Jag är inte helt övertygad [om att en lösning kan nås] på grund av att jag har en känsla av att den vallonska regeringen har blivit allt mer radikal i sin åsikt, säger Charles Michel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet