Kenya: Nio döda kvinnor hittades på soptipp – man erkänner 42 mord. Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorresponden Johan Ripås om fallen som chockat – och väckt spekulationer. Foto: SVT/Citizen TV/Reuters

Kenya: Nio döda kvinnor hittades på soptipp – man erkänner 42 mord

Publicerad

I fredags hittades nio kvinnokroppar, styckade och dumpade på en soptipp i Nairobi, Kenya – ett fynd som chockerat landet.

Nu uppger landets polis sig ha gripit en man som erkänner att han mördat 42 kvinnor sedan 2022. Om det stämmer kan det röra sig om en av landets värsta seriemördare.

Den 33-årige mannen greps av polis på en bar i måndags och han erkände brotten. Han säger sig även ha mördat sin egen fru.

Han uppger att han ska ha lockat kvinnor hem till sig och därefter mördat och styckat dem. Offren var mellan 18 och 30 år och dödades alla på samma sätt, enligt polisen. Kvinnorna ska ha mördats mellan 2022 fram till nu, skriver Reuters.

I den misstänkta mannens hus hittade polisen föremål som tros tillhöra hans offer. Man har hittat tio telefoner, en bärbar dator, identitetskort och kvinnliga kläder.

Machete och sopsäckar hittades

Polisen hittade även en machete som de ”trodde användes för att stycka offren”, och nio säckar som de tror att mannen använt för att göra sig av med kropparna.

– Det är tydligt att vi har att göra med en seriemördare, en psykopatisk seriemördare som inte har någon respekt för människoliv, säger Amin Mohamed, chef för direktoratet för brottsutredningar till Reuters.

Vad motivet bakom morden varit är fortsatt oklart och på tisdagen ska han ställas in för rätta enligt polisen.

Stor misstro mot polisen

Men det finns en del frågetecken kring händelsen och många boende tror inte på polisens version.

– Det pågår just nu stora protester i landet och förtroendet för myndigheterna är lågt, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Enligt rykten som sprids ska det istället ha varit polisen som utfört morden och att kvinnorna är unga demonstranter.

Hör mer om händelsen i Kenya i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.