SVT:s korrespondent Johan Ripås är infälld i bilden. Foto: SVT/Scanpix

Kenyanska valet mot ett organisatoriskt fiasko

Uppdaterad
Publicerad

Många kenyaners röster kommer att ogiltigförklaras. Röstningen är helt enkelt för krånglig, skriver SVT:s korrespondent Johan Ripås, som tror att en andra omgång kanske är det enda som kan rädda valet.

Det allvarliga felet i det kenyanska valet är inte främst att resultaten dröjer och att folk på allvar börjar bli frustrerade. Inte heller att tekniken har havererat i många regioner så att såväl röstningen som rösträkningen har fått ske manuellt. Nej, det mest oroande är att enormt stort antal röster kommer att underkännas. Stora delar av befolkningen har helt enkelt inte förstått hur de ska rösta.

Jag har tidigare varit kritisk mot att kenyanska myndigheter valt att förlägga alla sex val vid samma tillfälle. Kenyanerna väljer inte bara president, utan också guvernörer, parlamentsledamöter, kvinnliga representanter, etc. Det är tillräckligt krångligt för en som kan läsa att få allt rätt. Särskilt om man köat i solen i fem timmar och man är hungrig, trött och blir stressad av valarbetarna. För den som inte kan läsa blir det förstås ännu krångligare.

Val i Kenya 2013

Stor andel röster kommer att ogiltigförklaras

Ett annat faktum är att det fanns åtta namn att välja mellan på valsedeln till presidentämbetet. Även om valet i praktiken står mellan Raila Odinga och Uhuru Kenyatta. Jag pratade nyss med en central person inom Raila Odingas kampanj. Han har sett rösttrasslet på många ställen i sina disktrikt.

”I Kenya sätter vi kryss för sånt vi inte vill ha. Mängder av människor har satt kryss för alla de andra – för Uhuru, Mudavadi, Karua etc. För att de vill ha Raila! Men så klart diskvalificeras deras röst då.” säger han uppgivet.

Dessutom verkar många ha lagt fel röst i fel urna, vilket också har ogiltigförklarat deras röst. Nu när 39 procent av rösterna är räknade är 6 procent eller 336 000 röster underkända. Om den siffran stiger proportionellt kommer ett enormt antal röster inte räknas i valet. Fullständigt livsfarligt i ett så känsligt val som vi har nu i Kenya och ett komplett fiasko demokratin i Kenya. Risken är stor att den av kandidaterna som förlorar kommer lägga skulden på sitt nederlag på detta.

Medierna rapporterar om felaktiga siffror

Dessutom kommer alla Uhuru-fans snart att få sig en obehaglig överraskning. I skrivande stund rapporterar Kenyas och världens media om hans ledning på trygga 53 procent. Men de 53 procent som redovisas är inte rätt siffra. I slutändan kommer även de ogiltigförklarade rösterna att räknas som del av det totala antalet avgivna röster. Men de kommer förstås inte att tillfalla någon av kandidaterna. Däremot sänker de just nu Uhuru Kenyatta andel av totalen i ett slag ner mot 50-strecket.

Om ingen av kandidaterna når över 50 procent, då går valet till en andra omgång. Och det kanske är det enda som kan rädda det här valet så att det kan accepteras fullt ut av befolkningen. I en andra omgång är det bara Uhuru Kenyatta och Raila Odinga som det ska väljas mellan. Då är sannolikheten betydligt större att folk kommer genomföra röstningen korrekt. Och därmed acceptera slutresultatet.

”Jag arbetar ju för Raila och vi är oerhört besvikna på siffrorna vi ser nu. Men trots det kan jag säga dig att valet har gått rätt till. Det finns inget fusk i större omfattning. Men det enorma antalet diskvalificerade röster är en katastrof. ” säger kampanjarbetaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Kenya 2013

Mer i ämnet