• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kim Jong-Un med en av delegationsmedlemmarna under måndagens besök. Foto: TT

Kim Jong-Un efter mötet med Sydkorea: Vill skriva ny historia

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har tagit emot en sydkoreansk delegation i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. Kim Jong-Un säger att han vill ”skriva ny historia om nationell återförening”.

Det ska vara första gången sedan Kim Jong-Un tillträdde 2011 som han möter en officiell sydkoreansk delegation.

Under besöket ska Kim Jong-Un ha sagt att en nationell återförening är något han är ”fast besluten att kraftfullt främja” och att han vill ”skriva ny historia om nationell återförening”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Nordkorea-krisen

Hoppas på fler samtal

Sydkorea vill att samtalen ska leda till ännu fler samtal, med fler inblandade parter.

– Vi planerar att hålla djupa diskussioner om hur vi kan fortsätta, inte bara koreanska samtal, utan även en dialog med Nordkorea och det internationella samfundet inklusive USA, sa Chung Eui-Yong, den sydkoreanske presidenten Moon Jae-Ins rådgivare i säkerhetsfrågor och ledare av delegationen, innan mötet.

Nordkorea ger inte upp kärnvapen

USA kräver att Nordkorea avvecklar sitt kärnvapenprogram, men Nordkorea vägrar att delta i villkorade samtal.

– Det är svårt att tänka sig att Nordkorea ger efter. Kärnvapnen spelar en central roll för Nordkorea, som en garant för fred. Den stora militärövning som Sydkorea och USA planerar att genomföra inom kort betraktar Nordkorea som en förberedelse för krig, säger Susan Ritzén, SVT:s Asienkorrespondent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet