Serzh Velychanskyi hade aldrig skjutit ett skott innan han anmälde sig som frivillig i försvaret under den säkerhetspolitiska krisen. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT & Privat

Komikern Serzh tar upp vapen mot ryska hotet: ”En win-win-situation”

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i Ukraina tar vanliga medborgare nu upp vapen för att försvara sig mot hotet från Ryssland. En av dem är komikern Serzh Velychanskyi, som aldrig tidigare skjutit ett skott.

– Det första jag gör på morgonen är att kolla nyheterna. Har det hänt något så har jag min ryggsäck redo vid sängen. Då vet jag vart jag ska, säger han.

Att Serzh Velychanskyi skulle ta upp vapen var enligt honom själv länge otänkbart. Under sina 50 år har han gjort karriär som skådespelare och komiker i huvudstaden Kiev, långt ifrån striderna i landets östra delar.

– Jag är så långt ifrån en militär som man kan komma. När jag var i armén för många år sedan var jag trumslagare och sköt aldrig ett skott. Om värsta scenariot händer vill jag kunna försvara min stad, min familj och mina vänner, men jag skulle inte veta hur.

För Serzh blev lösningen att gå med i Ukrainas ”Territorial defence”, en gren av försvaret som utgörs av frivilliga. En gång i veckan genomgår han nu bland annat vapenträning för att kunna försvara landet. Vad det ”värsta scenariot” som Serzh förbereder sig för är vill han inte spekulera om, men han utesluter inte att hans stad skulle kunna bli måltavla för en rysk invasion.

– Det skulle säkert kunna falla missiler här. Jag säger inte att det kommer att hända, men om det gör det är det bättre att vara redo än att inte vara det. Och även om det inte händer så får jag en ny hobby, träffa nya personer och motionera under helgerna. Det är en win-win-situation.

”Som att vi fått ett vaccin mot hotet”

Att hotet från Ryssland blivit mer påtagligt den senaste tiden råder det enligt Serzh ingen tvekan om, men när det kommer till den faktiska risken för en invasion går bilden isär. Medan utländska medborgare kallas hem och flyg stoppas manar andra röster till lugn, däribland Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Komikern kan förstå hållningen hos båda sidor.

– Man måste komma ihåg att vi har levt i ett informationskrig i åtta år. Vi möts av två, tre, fyra sådana här nyheter varje dag. Det är som att vi fått ett vaccin mot hotet från Ryssland, det överraskar oss liksom inte.

Det betyder dock inte att livet i Ukraina inte påverkas alls av säkerhetsläget, enligt Serzh. Osäkerheten är stor, och för humorbranschen utgör situationen ytterligare en hård smäll efter en lång tids coronarestriktioner.

– Folk vågar inte köpa biljetter ens en vecka i förväg, eftersom vi inte vet vad som kommer hända. Men vi jobbar på en föreställning nu som vi kallar ”Nowhere to run”, där vi bjuder in utländska medborgare att sitta i publiken. Jag tror att humor är ett bra verktyg för att råda bot på ångesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.