Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur går det till när Kreml ger order till medier? Och ser inte ryssarna igenom propagandan? Hör medieforskaren Kateryna Boyko i klippet. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT & SVT

Kremls order till ryska medier: Framställ Ukraina som starka

Publicerad

Det ryska styret fortsätter skifta sitt narrativ när det kommer till kriget i Ukraina. I dokument som nyhetssajten Meduza kommit över framgår att Kreml uppmanat ryska propagandister att framställa Ukraina som en stark motståndare.

– De intar en väldigt defensiv position. Man vill minimera risker och få ned förväntningarna, säger medieforskaren Kateryna Boyko.

Dokumentet som Meduza rapporterar om består av så kallade ”rekommendationer” från den ryska politiska toppen om hur statskontrollerade medier ska rapportera om kriget.

Huvudbudskapet är att medier ”inte ska underskatta” den motoffensiv Ukraina väntas inleda. Istället uppmanas de rapportera om hur mycket vapen väst försett motståndarna med och betona att offensiven sker med stöd av Nato.

Kriget i Ukraina

Enligt källor till Meduza vill man skapa en situation där samtliga utfall kan ses som positiva för Kreml. Om offensiven misslyckas kan slutsatsen dras att Ryssland avvärjt en stark fiende – om Ukraina når framgångar kommer de ses som acceptabla i skenet av Natos stöd, förklarar källorna.

Tonar ned 9 maj-firandet

Våroffensiven är dock inte det enda instruktionerna avhandlar. Medier rekommenderas även att inte lägga stor vikt vid de pengar som läggs på att återuppbygga infrastruktur i ockuperade områden.

Vidare uppmanas de tona ned förberedelserna inför ”Segerdagen”, 9 maj, då Ryssland firar andra världskrigets slut. Enligt en källa till Meduza kan det ha att göra med att den traditionsenliga militärparaden i Moskva kommer att bli relativt avskalad. Detta eftersom de fordon som vanligtvis visas upp har skickats till Ukraina.

”Sänker förväntningarna”

Enligt medieforskaren Kateryna Boyko, som bland annat studerar rysk propaganda, är instruktionerna ett tydligt exempel på hur Kremls narrativ skiftat.

Tidigare var den ryska linjen att avdramatisera nederlag med omskrivningar, förklarar hon. Ett exempel är hur reträtten från Charkiv och Cherson i höstas kunde beskrivas som ”orgraniserad omgruppering” eller ”uträtning av frontlinjen”.

– Man använde det här språket för att släta över motgångarna, men nu sänker man istället förväntningarna helt, säger hon.

Hör Kateryna Boyko om hur Kreml styr ryska statsmedier i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet