Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick har mött partiledaren för det ryssvänliga partiet Bündnis Sahra Wagenknecht. Foto: JENS SCHLUETER

Krig och oro präglar valet i östra Tyskland

Publicerad

Relationen till Ryssland och oron för krig dominerar debatten när östra Tyskland går till val på måndag. SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick har mött den avhoppade vänsterledaren Sahra Wagenknecht, som nu leder ett ryssvänlig parti.

Sahra Wagenknecht ställer upp med sitt nybildade parti, Bündnis Sahra Wagenknecht, som är uppkallat efter henne. Partiet konkurrerar med nationalistpartiet AFD om rösterna.

– Jag hör folk säga: ”Ja, med den där Putin kan man ju inte förhandla. Han har ju startat ett folkrättsvidrigt krig.” Och visst stämmer det. Och jag verkligen fördömer det. Men samma sak gäller för alla amerikanska presidenter som under de 30 senaste åren startat så många krig, säger Wagenknecht.

Se intervjun med partiledaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.