Keir Starmer, Storbritanniens premiärminister, efter kravallerna i Storbritannien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Keir Starmer, Storbritanniens premiärminister, om upploppen och kravallerna i landet de senaste dagarna. Foto: EBU

Krismöte på Downing Street i spåren av kravallerna

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer utlovar en ”armé av specialistpoliser” för att möta de våldsamma upploppen i brittiska städer under helgen. Uttalandet sker efter att regeringen under måndagen hållit ett så kallat Cobramöte.

Fler än 150 personer har gripits under de våldsamma upploppen som härjat i städer runt om i Storbritannien i flera dagar. Bakgrunder är knivdådet i Southport tidigare i veckan där tre flickor dödades.

Enligt Keir Starmer kommer våldsutövarna att identifieras så snart som möjligt och de straffrättsliga åtgärderna ska intensifieras. Han tillade också att polisen kommer ta minst lika allvarligt på den onlinebrottslighet som har koppling till upploppen.

Eldades på av desinformation

Våldsamheterna i Storbritannien inleddes och eldades på av desinformation som spridits online om den misstänktes bakgrund. Bland annat skrevs det den misstänkte ska ha varit nyanländ och asylsökande. Men den häktade 17-åringen är född i Storbritannien med föräldrar från Rwanda.

Cobramöte med polis och civila

Regeringens krismöte under måndagen bestod av ministrar, polisföreträdare, officerare inom underrättelsetjänsten och civila representanter. Mötet kallas för ”Cobramöte”, efter namnet på den den brittiska regeringens koordinationscentral ”Cabinet Office Briefing Room A” i Whitehall.

Knivattacken i Southport, England och Keir Starmer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre barn dödades – här är vad vi vet om knivattacken i Southport. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.