Christer Sturmark från organisationen Humanisterna är en av kritikerna. Han menar att bilden av påven är alldeles för onyanserat positiv. Inte minst är det media som misslyckats i sin granskande roll, menar han.
– Journalister har varit generande inställsamma. Hade det handlat om en annan politisk ledare på besök som var anti HBTQ, abortmotståndare och anti preventivmedel skulle man vara mycket mer kritiskt. Nu behandlar man honom som en rockstjärna på besök
Fortsatt konservativ
Under dagen publicerade organisationen Humanisterna en lista över tio förslag på ämnen de menar att Svenska kyrkan borde lyfta i samband med besöket. Bland annat ser man det som problematiskt att kvinnor inte får bli präster inom katolska kyrkan och menar att kyrkan brister i likabehandlingen av HBTQ-personer och rätten till kvinnors egna kroppar.
– Det finns en bild av att påven är så progressiv, vilket till viss del stämmer. Men när det gäller moraliska frågor är han lika konservativ som sina företrädare. Man tror att han är en mysfarbror men han accepterar inte kvinnliga präster, han är mot preventivmedel, hbtq-personers rättigheter och aborter i stor utsträckning, säger Christer Sturmark.
Ta påven på allvar
Helena Myrstener som är präst i Limhamns församling håller med om att påven blivit för omhuldad. Framför allt saknar hon granskningen av hur fattiga kvinnor påverkas av kyrkans abortmotstånd och motstånd mot preventivmedel.
– Påvens resonemang är väldigt enkelt. Han talar om en kyrka för de fattiga, men kvinnor som lever i fattiga länder och som på grund av sin tro inte har tillgång till preventivmedel fortsätter att fastna i fattigdom. Påven hindrar också underförstått kvinnor att ta makten över sina liv, när de måste be om syndernas förlåtelse om de gör abort.
Helena Myrstener menar att man måste sluta gulla med påven och börja ta honom på allvar.
– Det är en väldigt medial påve. Han ler mycket, är gullig och charmar alla. Och då är det lätt att glömma bort att granska vad han faktiskt säger och vad som händer i handling.
Men är det rätt tillfälle att lyfta kritiken just nu?
– När man säger att det inte är lämpligt med kritiken just nu tror jag man underskattar påven. Han vill ju själv öppna för dialog och jag skulle därför hävda att det är att bejaka påvens inställning att våga lyfta de här frågorna.