Men lyckofilter är vi väl många som använder när vi delar bilder av det härliga livet? Handen upp den som aldrig lagt upp en bild på en lyckad maträtt, rosévin, solnedgång, snyggselfie eller lyckliga vänner på besök. De egna större misslyckandena, olyckor och sorg håller åtminstone jag helst borta från sociala medier.
Kanske skiljer vi oss inte så mycket där, fastän vi kommer från olika sidor av Medelhavet? Kanske är allas våra bilder på Facebook i olika grad bättre än verkligheten, eller?
Det olustiga med myten om paradiset Europa är att den fått så många, som varken flyr krig eller förföljelser, att göra den livsfarliga resan.
I förra veckan passerade årets siffra för antalet drunknade 3.000.
Når inte ut med att det är livsfarligt
Många migranter från Afrika har haft en helt felaktig bild av hur livet i Europa kommer bli när de väl är framme. Detta står i en ny EU-rapport.
Trots att man bekostat kampanjer i flera afrikanska länder så lyckas inte EU och de europeiska länderna nå ut med sin bild: Att det är livsfarligt att resa över Medelhavet och att livet här kan bli hårt och svårt.
Alltså, stanna kvar där ni är.
Och om ni ändå vill komma, så sök tillstånd först.
Ska nå ut med sajter och sociala medier
Men läxan EU drar nu är att satsa mer på att synas i nyhetsmedier och i sociala medier i migrantländerna. Där finns mer potential att nå de som funderar på att ta sig hit.
Att berätta vad Europa kan erbjuda, och inte kan erbjuda, ska därför få högre prio.
EU-kommissionens ska fräscha upp sin torra hemsida om migration. De sneglar på en sajt som franska och tyska nyhetsmedier satt ihop som heter InfoMigrants som sägs ha nått en kvarts miljon människor på engelska, franska och arabiska.
Tyska utrikesdepartementet lanserade förra månaden en egen sajt på flera språk som ska slå hål på felaktiga rykten som sprids, till exempel att tyska regeringen fixar jobb till alla som kommer.
”Vill inte förstöra mina vänners drömmar”
Jag frågade en av de afrikanska männen som sov på marken under motorvägsbron i Ventimiglia om han skulle avråda sina vänner från att göra samma farliga resa till Italien.
– Nej, varför då? svarade han.
– Jag vill ju inte förstöra deras drömmar, fortsatte han sen.
Så frågan är vem man ska lyssna på? Kompisen som redan tagit sig till Europa och skickar en fin bild på Eiffeltornet, eller på en hemsida från EU som säger att det är svårt och farligt?