Vårdpersonal testar en kvinna för covid-19 i Rom tidigare i april. Foto: Cecilia Fabiano/TT

Flera länder vill införa ”immunitets-pass”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler länder tar nu sikte på antikroppstester som ett medel att öppna upp samhället igen. Vissa vill införa ett system med intyg för dem som kan antas ha blivit immuna.

I Italien ska det värst drabbade området, Lombardiet, nästa vecka börja testa 20 000 personer om dagen, skriver La Stampa. Till en början personer inom vården och andra man bedömer det som viktigt att de kan gå tillbaka till jobbet – och på sikt allt fler i befolkningen.

Frågan diskuteras bland forskare i Tyskland och i Storbritannien har hälsoministern talat om att ”immunitets-pass” är vägen ut ur landets nedstängning. Men britterna åkte på bakslag när de antikroppstester man köpte in för dyra pengar visade sig vara undermåliga

Coronapandemin

Chile lanserar covid-19-kort

Kvaliteten varierar på de antikroppstester som redan finns på marknaden. Vilket kan förklara WHO:s skepsis, och Folkhälsomyndighetens avvaktande inställning. Vid regeringens presskonferens i fredags sa generaldirektör Johan Carlsson att vad gäller antikroppstester ”är vi inte riktigt framme än, inget land har bra etablerade tester”. Samtidigt har USA:s egen ”Anders Tegnell”, Anthony Fauci, sagt att immunitets-certifikat är något man tittar på i Vita Huset.

”Det är en av de sakerna vi talar om när vi vill försäkra oss om vilka människor som är, och inte är, sårbara”. Chile ser ut att bli första landet i världen att göra verklighet av det, nästa vecka ska de lansera ”covid-19-kort” för människor som återhämtat sig från sjukdomen. 

Vårdgivare tar saken i egna händer

Här i Sverige finns projektet Coronafree som var en av vinnarna det i statliga initiativet Hack the Crisis. Initiativtagarna tänker sig att man ska kunna gå till en läkarmottagning och göra ett antikroppstest, och sedan få resultatet att visa upp i en app. Svenska myndigheterna verkar dock ännu inte redo att satsa på antikroppsspåret. Det hindrar inte enskilda vårdgivare här att ta saken i egna händer, såsom vi nu ser i fallet med de vårdhem i Stockholm som redan nu genomför sådana tester på sin personal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet