Vitt korallrev under vattnet, omgiven av små fiskar i klart blått hav.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larmrapport: Över 80 procent av världens korallrevsområden har drabbats massblekning på grund av höjda vattentemperaturer sedan 2023, i den längsta och värsta massblekningen som hittills registrerats. Och inget slut är i sikte än, enligt forskare. Foto: Nicolai Zellmani

Larm: Över 80 procent av världens korallrev massblekta

Publicerad

Världens korallrev har drabbats av den längsta och värsta massblekningen av koraller som registrerats hittills, visar en ny global kartläggning av amerikanska NOAA.

83,7 procent av världens rev är drabbade.

– Det vi bevittnar nu är något som helt förändrar hur vår planet ser ut, och förmågan hos våra hav att bevara det liv som finns där – och vårt eget levebröd, säger Mark Eakin, generalsekreterare vid International Coral Reef Society och pensionerad övervakningschef för amerikanska meteorologiska myndigheten NOAA till nyhetsbyrån AP.

Magnus Nyström, professor i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Centre, oroas också av rapporten och det som sker:

– Man brukar säga att en tredjedel av fiskarna i havet, i tropiska områden, är beroende av korallreven – för mat och skydd och fortplantning. Så försvinner reven får det en kaskadeffekt på de här arterna som vi fiskar i haven. Så, det kommer att bli ont om mat om vi förlorar reven.

Från den 1 januari 2023 till den 20 april i år så har varmare hav lett till en massblekning av koraller i 83,7 procent av världens korallrevsområden. Massblekningen har dokumenterats i minst 83 länder.

Fjärde gången

Massblekning sker när havet blir varmare än vanligt, som vid marina värmeböljor, ett fenomen som blivit vanligare i takt med den globala uppvärmningen och klimatförändringarna.

Detta är den fjärde globala massblekningen av koraller sen 1998, och den värsta hittills. Det tidigare rekordet sattes vid den tredje massblekningen som ägde rum mellan 2014 och 2017. Då drabbades 68,2 procent av reven av värmestress som ledde till massblekning.

Kan dö ut

Blekningen av koraller beror på att de färgrika alger som lever i symbios med korallerna försvinner. Koraller kan återhämta sig från en blekning, men det kräver att havstemperaturen sjunker. Blir de marina värmeböljorna för många och för långa dör även korallen.

Korallreven är några av de känsligaste ekosystemen i världen. Enligt FN:s klimatpanel IPCC riskerar 70 procent av korallreven att dö om Parisavtalets 1,5-gradersmål överskrids. Vid över 2 graders uppvärmning kan 99 procent gå förlorade.

Ser inget slut

I nuläget ser forskarna inte slutet på den pågående massblekningen.

– Det är möjligt att vi inte kommer att uppleva att världshaven svalnar tillräckligt för att inte trigga den här typen av global blekning, säger Mark Eakin.

Det bästa sättet att skydda korallreven är att adressera grundorsaken till klimatförändringarna, menar han.

– Det innebär att minska människans utsläpp, i huvudsak från förbränning av fossila bränslen. Allt annat ser mer ut som ett plåster än en verklig lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.