Ett stort fraktfartyg, namngivet ”Eagle S”, syns delvis dolt i tjock dimma, som rör sig genom en stilla havsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ligger oljetankern Eagle S ankrad sydväst om Helsingfors medan polisens utredare skjutsas ut till fartyget i omgångar. Fartyget misstänks ha skadat elkabeln Estlink 2 mellan Estland och Finland. Foto: Yle

Luftbro etablerad till Eagle S – besättningen förhörs

Uppdaterad
Publicerad

Finska polisen har etablerat en så kallad ”luftbro” mellan fastlandet och oljetankern Eagle S, som ligger ankrad sydväst om Helsingfors.

Tekniker vinschas ned från helikoptrar till fartyget och upp igen i omgångar.

– Vi har byggt en luftbro, vilket är en mycket krävande operation. Det är därför utredningen fortskrider i sin egen takt, säger kriminalinspektör Sami Paila till Ilta-Sanomat.

Oljetankern Eagle S ligger ankrad några distansminuter sydväst om den finska huvudstaden Helsingfors, efter att finska myndigheter bordat fartyget och fört det till finskt vatten.

Vid bordningen beordrades besättningen att visa fartygets ankare, och vid den visuella inspektionen upptäcktes detaljer som väckte misstankar om att ett ankare kan ha skadat kablarna. På bilder från Ilta-Sanomat kan man se hur ett ankare i fören saknas på fartyget.

Kabelbrott i Östersjön

Fartyget och dess besättning utreds för sabotage av elkabeln Estlink 2, som förbinder Finland och Estland och som bröts på juldagen.

Ilta-Sanomat, som har varit på plats vid det ankrade fartyget, rapporterar att polisen har inlett förhör med besättningen och samlat in material för analys. Besättningen består av 20 personer från Indien och Georgien, och flera av dem är misstänkta för brott, enligt Sami Paila.

– Några kommer att förhöras misstänkta för brott, några som vittnen och för vissa är det inte fastställt än, säger Paila.

Ingen i besättningen har satts i förvar.

Etablerat luftbro

Paila säger att utredningen är utmanande. Helikoptrar från finska försvarsmakten och kustbevakningen har transporterat kriminaltekniker till fartyget. Personal vinschas ned till båten och upp igen, vilket har skapat det han beskriver som en ”luftbro” mellan land och fartyget.

Paila kan inte gå in på hur många som deltar i arbetet, men enligt honom fortskrider utredningen i god takt.

– Vi har ett bra arbetsklimat och alla myndigheter tittar åt samma håll.

Polisen har meddelat att den utreder det misstänkta kabelbrottet som grovt sabotage.

Källa: Kunde övervaka Nato

Enligt en källa till den brittiska sjöfartstidskriften Lloyds List hade fartyget sändar- och mottagarutrustning installerad som i praktiken gjorde det möjligt för det att bli ett ”spionfartyg”.

– De övervakade alla Natos örlogsfartyg och flygplan, ska källan ha sagt.

Källan, som ska ha utfört arbeten på fartyget tidigare i år, säger även att den högteknologiska utrustningen ombord var onormal för ett handelsfartyg och förbrukade så mycket el att det ledde till upprepade strömavbrott.

Uppgifterna är obekräftade och den finska polisen har bara meddelat att den skickat material på analys.

Reportern står utomhus i mörker, iklädd en svart jacka och en vinröd scarf, medan hon håller en mikrofon med SVT:s logotyp. Snön syns på marken i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett eldprov för Östersjöländerna och för Nato”. Hör SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström om det kommande arbetet för att trygga infrastrukturen i Östersjön. Foto: Liselott Lindström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kabelbrott i Östersjön

Mer i ämnet