Danska DR:s Puk Damsgård på plats i Teheran. Foto: Scanpix/SVT

”Det bubblar av motstånd här i Teheran”

Uppdaterad
Publicerad

Danska Puk Damsgård är en av få utländska journalister på plats i Iran.

Valdagen i Iran lider mot sitt slut. Deltagandet har varit högt, nästan lika högt som vid valet för fyra år sedan. Det berättar DR:s korrespondent Puk Damsgård för SVT.

– När jag var ute och gick såg jag många unga människor. En tredjedel av väljarna i Iran är unga – under 30 år – och det verkar som att de flesta bestämt sig för att gå och rösta i dag.

Presidentval i Iran 2013

Rouhani får de unga att rösta

Puk Damsgård vågar inte gissa på vem som vinner valet. Men hon berättar att det framförallt handlar om två favoriter. Antingen Saeed Jalili, religiöst konservativ och landets högste förhandlare i frågor om Irans omstridda kärnenergiprogram. Eller överraskningen, den mer reformistiske Hassan Rouhani, som fått stort stöd bland folket.

– Han är anledningen till att många unga röstat. Det är iraniernas chans att visa makthavarna att de inte är tillfreds med de andra, religiöst konservativa, kandidaterna.

”Bubblar av motstånd”

Det har varit lugnt under dagen, inga demonstrationer eller upplopp. Inte så konstigt, menar Puk Damsgård, med tanke på att stora delar av oppositionen sitter i fängelse eller har rest ut ur landet.

– Det bubblar av motstånd här i Teheran. Iranierna kan inte hålla tyst när det finns så mycket de är frustrerade över. Såklart finns det en opposition, men det är svårt att tillhöra oppositionen i Iran.

Puk Damsgård är en av få utländska journalister som fått visum till Iran. Hon berättar att hon bor tillsammans med de andra journalisterna som fått komma in i landet på samma hotell. Regeringen vill ha kontroll.

Hon har fått resa – till vallokaler i landet för att få se sig runt. Men politiker har bett att få se på hennes tillstånd.

– Det har varit mer fritt att arbeta här än jag hade förväntat mig, säger hon till SVT.

SVT:s korrespondent nekad

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid är en av dem som i flera år fått nej och inte lyckats få visum till Iran. Han menar att landets makthavare är rädda för att släppa in för många journalister.

Vid förra valet, då stora protester utbröt och den gröna revolutionen startade, fanns många utländska journalister på plats. Den här gången vill man kontrollera nyhetsrapporteringen – något som kommer att ha stor betydelse.

– Det är svårt att få en sann bild när det är så få oberoende journalister där, säger Samir Abu Eid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Iran 2013

Mer i ämnet