Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman tas emot av Argentinas utrikesminister Jorge Marcelo Faurie Foto: AFP/TT

Människorättsorganisation vill att Mohammed bin Salman grips i Argentina

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, även kallad MBS, har landat i Buenos Aires inför det stundande G20-mötet. Nu väntar Human Rights Watch och andra spänt på att se om en argentinsk åklagare kommer ta till medel för att gripa kronprinsen för krigsbrott. En federal domare i landet bekräftar att han börjat undersöka HRW:s begäran

Det är den saudiske prinsens första internationella resa sedan mordet på journalisten Jamal Khashoggi och dess grymma detaljer uppdagades

Människorättsorganisationen Human Rights Watch väckte i början av veckan frågan om huruvida Argentina kan gripa kronprinsen för inblandning i Khashoggimordet och för krigsbrott i Jemenkriget. Enligt HRW är detta i praktiken i enlighet med landets konstitution. Nu ligger det på en argentinsk åklagares bord att besluta om bin Salmans öde,  vilket The Guardian rapporterat om.

Saudisk journalist död

Den federala domaren Ariel Lijos stab bekräftade att han undersöker HRW:s begäran att utreda saken. Detta bara timmar efter att kronprins Salman landat i Argentina på onsdagen.

En av domare Lijos medarbetare säger till nyhetsbyrån Reuters att man ännu inte tagit ställning till om man ska inleda en utredning gentemot bin Salman. Däremot har man börjat söka information i ärendet, bland annat genom att be argentinska utrikesdepartementet att börja begära ut viss information från Turkiet, Jemen och internationella brottmålsdomstolen.

Protesterade med sågar

Mohammed bin Salmans utrikesresa började förra veckan då han besökte några utvalda arabländer, för att sedan ta sig till G20-mötet där världsledarna denna gång möts i Buenos Aires.

Redan dagen innan MBS ankomst hängdes denna banderoll upp hos Journalistförbundet. Foto: AFP/TT

I Tunisien, som brukar beskrivas som arabiska vårens enda lyckade exempel, väcktes många känslor inför kronprinsens besök. Längs med Journalistförbundets fasad hängdes en banderoll upp föreställande bin Salman med en motorsåg. Texten löd: “Nej till vanhelgandet av Tunisien, revolutionernas land”.

I huvudstaden Tunis samlades hundratals människor med ilskna plakat och diverse varianter av sågar – ett sätt att fördöma mordet på Khashoggi. Den arabiska våren nådde sin kulmen och framgång efter att diktatorn Zine El Abidine Ben Ali störtades. Ben Ali flydde och har sedan dess levt i exil i Saudiarabien, något som också legat bakom de högljudda protesterna. 

– Jag kan inte komma till Nordafrika utan att besöka Tunisien... den tunisiska presidenten är som min far, sa Mohammed bin Salman i statlig tunisisk tv, som mottogs väl av president Beji Caid Essebsi.

Från Tunisien till G20

Teorierna och förväntningarna är många inför hur MBS närvaro kommer mottas på G20-mötet som startar nu på fredag, bin Salmans nästa stopp efter Tunisien.

Med olika sågar och plakat med texten ”Du är inte välkommen” protesterade hundratals tunisier mot den saudiske kronprinsens besök. Foto: Reuters/TT

Tyskland, Norge, Danmark och Finland har redan valt att stoppa exporten av vapen och militärmateriel till Saudiarabien. Frankrike har infört sanktioner mot de 18 saudiska medborgarna som kan vara kopplade till mordet. Men samtidigt har bin Salman stormakterna USA och Ryssland vid sin sida. Putin har exempelvis inte yttrat ett ord eller fördömande angående Khashoggifallet och väntas samtala med bin Salman under helgen, skriver AP.

I USA ökas samtidigt pressen på president Donald Trump. Kritiken växer både bland demokrater och republikaner mot Trumps avsikter att behålla en så kallad ”stadig relation” med Saudiarabien, trots att amerikansk underrättelsetjänst konstaterat att MBS beordrat mordet på Khashoggi, skriver the Washington Post.

Och nu ifrågasätts också USA:s roll i Jemenkriget. Under onsdagen kommer den amerikanska senaten att hålla en omröstning och avgöra huruvida USA ska dra tillbaka sitt militära stöd.

JAMAL KHASHOGGIS ÖDE

  • Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.  
  • Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.  
  • Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.  
  • Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet