En soldat håller ett vapen och ser ut att förfölja en person som flyr i en förstörd byggnad. Markytan är täckt av skräp och det finns en känsla av konflikt eller fara i scenen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmer från massakern i Tadamon del av bevisningen. Foto: SVT.

Massgravarna kan vara ett brott mot mänskligheten: ”Deras kroppar sattes i brand”

Publicerad

I Syrien har en massgrav upptäckts norr om Damaskus med uppemot 100 000 döda människor. Nu vill Human Rights Watch säkra bevis för att ställa regimen inför rätta.

– Vi har hört berättelser om grannar, familjer, nära och kära som bara försvann, säger Sam Dubberley på organisationen.

När Human Rights Watch (HRW) besökte Syrien dagarna efter Assadregimens fall hittade de en massgrav 40 kilometer norr om Damaskus med mänskliga kvarlevor utspridda över ett stort område.

– Det här har länge varit en pågående utredning. Sedan plötsligt från ingenstans kunde vi faktiskt resa till platsen för massakern och dödandet, säger Sam Dubberley, chef för teknologi, rättigheter för utredningar på Human Rights Watch

Assads regim i Syrien har fallit

Video från 2013 kunde verifieras

Platsen där graven hittades stämmer överens med en läckt video från 2013 som HRW har granskat. Den visar hur elva män med ögonbindlar skjuts och därefter knuffas ner i graven där ett tiotal andra kroppar redan ligger. Det är den syriska regimen och regimtrogna milisstyrkor som misstänks ligga bakom.

– Mord och avrättningar är mycket allvarliga brott och om vi kan bevisa att regimen låg bakom dem kan det sammantaget utgöra ett brott mot mänskligheten.

Dubberley betonar att det är för tidigt att kunna säga hur många som finns i massgraven som hittats men enligt den amerikanska människorättsorganisationen Syrian Emergency Task Force, som också är på plats där massgraven upptäckts, handlar det om minst 100 000 döda. Samtidigt är det omkring 150 000 syrier saknas efter det långa inbördeskriget i landet.

– Vi tror att det var regimkritiska demonstranter som fördes bort av lokal milis, regeringsstyrkor och milis, och dödades. De sköts, knuffades ner i graven och sedan tror vi att deras kroppar sattes i brand, säger Dubberley.

”Rimligt att anta att det finns fler massgravar”

Massgravar har hittats även på andra håll i Syrien sedan regimens fall den 8 december. Bland annat hittades ett tiotal gravar på måndagen i landets södra delar, skriver den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

– Det är rimligt att anta att det finns fler massgravar i landet. Det här är en taktik som regimen har använt för att dölja sina brott, säger Dubberley.

Vad som kommer hända efter upptäckten är svårt att säga. I forna Jugoslavien samlades det in bevis från massgravar som sen gjorde att individer kunde dömas för brott.

– Vi hoppas att samma sak kan hända i detta fall. Samtidigt är vi långt ifrån det och den rättsliga processen tar lång tid men det visar varför det är så viktigt att samla bevis nu medan de fortfarande existerar.

Thomas Thoren står på ett torg och rapporterar med byggnader i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt uppgifter kan det vara över 100 000 människor i massgraven. ”Man misstänker att det är där som många från Saydnayafängelset har hamnat”, säger SVT:s Turkietkorrespondent Thomas Thorén. Foto: Bild: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assads regim i Syrien har fallit

Mer i ämnet