Sedan söndagens omstridda valresultat presenterades har tusentals venezuelaner tagit till gatorna för att visa sitt missnöje över Nicolas Maduros anspråk på seger.
Protesterna har mynnat ut i blodiga sammandrabbningar och hittills har minst elva personer dödats, enligt den ickestatliga organisationen Foro Penal, och venezuelanska myndigheter säger att närmare 750 personer gripits, rapporterar CNN.
Maduro har sagt att han kommer gripa alla som ifrågasätter valets utgång.
Samtidigt ska oppositionspolitikern Freddy Superlano ha gripits av polis, uppger hans parti Voluntad Popular. Under tisdagen började videoklipp spridas på nätet som påstods visa gripandet.
En arresteringsorder ska också ha utfärdats mot oppositionspolitikern María Corina Machado, som inte tilläts ställa upp i valet, enligt spanska ABC.
Venezuela har även för avsikt att hålla oppositionsledaren Edmundo Gonzales, som ställde upp i valet mot Maduro, ansvarig för det våld som utspelat sig i landet, skriver ABC.
Kommissionens oberoende ifrågasatt
Enligt valkommissionen (CNE) fick Maduro 51 procent av rösterna medan motståndaren Edmundo Gonzales fick 44 procent, men kommissionens oberoende ifrågasätts då den kontrolleras av Maduro-lojala personer.
Oppositionen har motsatt sig valresultatet och säger att de kommit över mer än 70 procent av rösträkningsdokumenten som visar att González fått över dubbelt så många röster som Maduro.
Omfattande kritik
Kritiken mot resultatet har varit omfattande och EU:s utrikeschef Josep Borell säger att det inte kan erkännas förrän röstdata offentliggörs.
”Så länge röstlängderna inte offentliggörs och kontrolleras kan de valresultat som redan tillkännagivits inte erkännas”, skriver han i ett uttalande.
USA:s president Joe Biden och hans motsvarighet i Brasilien, Lula da Silva, enades i ett telefonsamtal att kommissionen omedelbart bör offentliggöra fullständiga och transparent röstdata.
På onsdagen godkände utrikesministrarna för G7-gruppen en deklaration där de uttrycker solidaritet med folket och oro över resultatet. De uppmanade ”Venezuelas representanter att publicera detaljerade valresultat i full öppenhet”, enligt ett uttalande Reuters tagit del av.
Även flera latinamerikanska länder har motsatt sig resultatet och krävt en oberoende granskning.