Foto: TT

Massprotest planeras mot Putin

Publicerad

En stor protestmarsch planeras i Moskva mot president Putin. Det är aktivisten och Putin-kritikern Aleksej Navalnyj som har bett om tillstånd för en demonstration med hundratusen människor.

Navalnyj sitter i husarrest och har sänt ett brev till Moskvas borgmästare. En av dem som skrivit under brevet är den förre oligarken Michail Chodorkovskij.

Chodorkovskij förklarade i september att han var beredd att kandidera som president om Putin inte lyckades stoppa korruptionen och den ekonomiska krisen i Ryssland. Han satt tio år i fängelse för att han anklagat Putin för korruption.

Rikaste mannen

Chodorkovskij var en gång Rysslands rikaste man och ägde det största oljebolaget Yukos. Han anklagades för korruption men benådades till sist av Putin och vistas nu i Tyskland. Det är oklart om han själv tänker närvara vid protesten i mars.

”Anti-kris”-protesten ska kallas ”Vår” (Vesna) och anknyta till fredliga protester som fick östeuropeiska diktaturer på fall i slutet av 1980-talet. Navalnyj har sagt att protesten ska kräva Putins avgång.

Lagen kräver att demonstrationer ska anmälas femton dagar i förväg och arrangörerna ska garantera att den inte blir våldsam.

Slutar utanför Kreml

Protestdagen blir den 1 mars. Det är också i mars som ekonomer väntar att den ryska inflationen kan börja bli rekordhög.

Protesten ska bland annat beröra Röda torget och sluta utanför Kremls portar.

– Vi kan rädda Ryssland från den finansiella krisen. Vi ska alla marschera under den ryska flaggan, säger Navalnyj.

Navalnyj fick en villkorlig dom för stöld i slutet av december 2014. Domen har häftigt kritiserats som en politisk dom både av EU och USA.

Bror som gisslan

Aleksej Navalnys bror Oleg har dömts till tre och ett halvt år i fängelse, också han för stöld. Kremls kritiker menar att han är ett slags gisslan för att ha påtryckningsmöjligheter mot Aleksej Navalnyj.

I båda domarna handlar det om påstådda stölder från ett franskt kosmetikaföretag. Det franska företaget har förklarat att det inte utsatts för någon stöld.

Navalnyj och Chodorkovskij tillhör de mest profilerade motståndarna till Putin men det är första gången som de har presenterat en enad front mot presidenten.

Chodorkovskij har sagt att protesten nu är det enda sättet att visa att det finns andra åsikter i landet om det som pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.