Aron Lund, Mellanösternanalytiker FOI

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt att se något stopp på det här”. Mellanösternanalytikern Aron Lund om riskerna för en eskalering mellan Israel och Iran. Foto: SVT

Mellanösternanalytikern: Ett växande krig utan slut i närtid

Publicerad

Attacker mot centrala Beirut och stridsvagnar som verkar vara på väg att rulla in i Libanon. Israel kommer köra så långt de kan tills kritiken blir för stor, menar Aron Lund, Mellanösternanalytiker på FOI.

– Jag tror det är ett växande krig – jag ser ingenting i närtid som kommer att stoppa detta, säger han.

Onsdag kväll skedde attacker mot centrala Beirut.

Aron Lund ser inga tecken på att situationen håller på att kylas.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

– Jag tror bara detta är början av vad som håller på att ske. Man började med specialförband som gjorde räder och nu verkar man rulla in med stridsvagnar över gränsen. Nu är frågan hur stort det kommer bli och vad man har för planer, säger han.

Iran och Israel

Han tror att Israel har ambitioner att gå så långt in i Libanon som det går samtidigt som shiamilisen Hizbollah vill visa att de kan stå emot.

Aron Lund beskriver det som att Israel vill göra så mycket de kan innan den internationella pressen blir för stor.

– Men just den här krisen mellan Israel och Iran tror jag är någonting som är så allvarligt att det skulle kunna få USA att reagera starkare och snabbare.

Så det skulle kunna vara något som förändrar situationen?

Det skulle kunna bli så att USA blir så oroat att man måste kliva in. Det kan också ha varit en del av Irans kalkyl, även om det är ett högriskprojekt.

Under tisdagen genomförde Iran en robotattack mot Israel. Enligt Aron Lund menar Iran att saken nu är utagerad. Samtidigt har Israel lovat vedergällning som Iran i så fall kommer att svara på.

– Man har en spiral där det bara kan bli värre och värre och värre. Det såg vi i april när Iran besvarade ett israeliskt angrepp. Den gången svarade Israel med en nålsticksattack som var tänkt att visa att de kunde göra saker men gjorde inte särskilt mycket. Det hade nog med amerikansk press att göra för att kyla ner situationen, säger Aron Lund.

FN: Kallade till krismöte

Under onsdagen kallade FN:s säkerhetsråd till krismöte. Men Aron Lund bedömer FN:s möjligheter att påverka situationen som kraftigt begränsade.

– Nu kan det vara så att det finns en viss enighet om vapenvila – som inte är så vanligt annars. I vanliga fall brukar USA lägga in veto för att skydda Israel, men nu är USA lite på kant med Israel i den här frågan så vi får se.

Han tror dock att ett krav på vapenvila skulle få begränsad effekt – i nuläget.

– Jag tror inte Israel skulle följa den nu och Hizbollah hade fortsatt att slåss. Senare i konflikten – kanske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet