Avslöjanden i fjol om att USA:s spionorganisation NSA hade avlyssnat Merkels mobiltelefon ledde till kraftiga fördömanden av USA:s spioneri. Merkel ska ha fört ett upprört telefonsamtal med Obama om saken.
USA har aldrig bett om ursäkt, men på en presskonferens häromveckan sade Obama att man inte skulle avlyssna regeringschefer. Det var ett indirekt erkännande av att man hade gjort det.
Fortsätta avlyssna
Däremot sade Obama att man skulle fortsätta att avlyssna andra länder, även allierade. Hans uttalande kan tolkas som att till exempel högre regeringstjänstemän i fortsättningen kan avlyssnas – och kanske ministrar.
I sin regeringsförklaring i förbundsdagen i Berlin ägnade Merkel stort utrymme åt avlyssningsskandalen.
– Det får inte vara så att andra regeringar skaffar sig fördelar genom att avlyssna statschefer från vänskapligt sinnade länder.
Detta förstör förtroendet mellan allierade, menade Merkel. Förtroende är själva kärnan i samarbetet.
Mindre säkerhet
– En aktion som tillämpar principen ändamålet helgar medlen skapar misstroende.
Till slut skapar det mindre säkerhet, inte mer.
De anglosaxiska länderna – Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien – har ett så kallat No Spy-avtal med USA som innebär att man inte spionerar på varandra.
Det pågår förhandlingar mellan Tyskland och USA om ett liknande avtal, men Merkel erkände på onsdagen att dessa förhandlingar går trögt.
Hon ska träffa president Obama senare i år, men menade att hannes resa inte skulle förändra läget i de sega förhandlingarna.
”Ingen bättre allierad”
Kommentarer i Tyskland om dessa sega förhandlingar går ut på att tyskarna känner sig förolämpade: De är trogna allierade men USA vill inte avstå från spioneri.
Men Merkel tillade ändå diplomatiskt att Tyskland inte kan föreställa sig en bättre allierad än USA.
Det har höjts röster för att Tyskland skulle avstå från att förhandla med USA om ett frihandelsavtal, men Merkel avvisade detta.
– En trotsig hållning har aldrig lett till framgång, sade Merkel.
USA:s utrikesminister John Kerry kommer på fredag till Berlin. Han ska då försöka förbättra förhållandet till Tyskland.