Västtyska underrättelsetjänsten BND drog sig ur operationen med Crypto AG i början av 1990-talet, medan CIA fortsatte ända till 2018. Arkivbild. Foto: AP/TT

Militärhistorikern: Ett problem, men ingen är överraskad

Publicerad

Hemlig CIA-rapport visar att flera decennier av underrättelseinformation har förmedlats till amerikanarna CIA och västtyska motsvarigheten BND genom krypteringsföretaget Crypto AG.

– Det är klart att det är ett problem. Men är någon överraskad? Nej, säger Fredrik Eriksson, docent och universitetslektor i militärhistoria på Försvarshögskolan.

I flera år har det funnits uppgifter som tyder på hur amerikansk och tysk underrättelsetjänst har kunnat knäcka kodad information genom Crypto AG:s krypteringsprodukter. Något CIA-dokumenten som Washington Post, det tyska public service-bolaget ZDF och det schweiziska public service-bolaget SRF kunnat ta del av nu bekräftar. 

– Jag tror många aktörer i den här branschen, särskilt de som fått sin information knäckta, säger nog nu: ”det ante mig”, säger militärhistorikern Fredrik Eriksson.  

Största spionkuppen

Crypto AG:s samarbete med CIA och västtyska BND kallas för en av kalla krigets bäst bevarade hemligheter. BND drog sig ur redan på 90-talet medan CIA fortsatte ända fram till 2018.

Krypteringsutrustningarna har använts av minst 120 länder, däribland Argentina, Iran, Pakistan och Saudiarabien. I dag uppges minst tiotal länder använda sig Crypto AG:s produkter.

– Särskilt USA har gärna velat veta saker, man har inte ens riktigt litat på sina allierade i Europa rent historiskt. Men det är inte så bra att fastna med handen i kakburken, säger Fredrik Eriksson. 

Bara början

Enligt Fredrik Eriksson befinner vi oss i en tid där det bara är början på kodknäckning och krypteringstekniker som kan komprimeras och tar det omtvistade 5G-nätet som ett exempel.

– I underrättelsevärlden är man sig själv närmast, man har inga egentliga allierade. Och all gammal teknik kanske kommer till heders igen. Papper och penna kanske inte blir så dumt framöver, säger Fredrik Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.