Foto: TT

Miljoner kan dö i ebola redan i vår

Uppdaterad
Publicerad

FN, USA och länder som Kuba och Kina gör nu stora insatser för att stoppa den snabbt växande ebolaepidemin. Men trots insatserna växer gapet mellan vårdplatser och smittade allt snabbare. I värsta fall, säger läkaren Johan von Schreeb till Svt, kan en stor del av befolkningen i de drabbade länderna dö i ebola om inga avgörande insatser omedelbart sätts in.

USA och FN satsar nu över 13 miljarder kronor för att stoppa ebolautbrottet i Västafrika. Länder som Kina och Kuba skickar egna experter och humanitära hjälporganisationer, framför allt Läkare utan Gränser, finns på plats för att ta hand om och isolera de smittade.

Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten Center for Disease Control (CDC) kan epidemin stoppas redan i januari. Men det kräver att minst 70 procent av alla smittade tas om hand. Och att alla som avlidit i ebola begravs på ett säkert sätt.

Ebolautbrott

Otillräckliga insatser

Just nu finns inget som tyder på att de planerade insatserna ens är i närheten av de uppsatta målen. CDC uppskattar att det fanns omkring 20,000 smittade i de tre drabbade länderna – Guinea, Sierra Leone och Västafrika – den sista september. Men då fanns som bäst bara tusen isoleringsplatser i de tre länderna.

Och eftersom experter bedömer att epidemin fördubblas var 20:e dag, kommer gapet mellan antalet smittade och existerande vårdplatser bara att växa. Om inget avgörande inträffar som ändrar bilden kommer mer än 1,3  miljoner människor vara smittade i januari nästa år, enligt CDC.

– Om inga avgörande insatser sätts in nu, kommer epidemin att mattas av först när en stor del av befolkningen i de drabbade länderna dött av ebolan någon gånge i mar/april , säger Johan von Schreeb till Svt.

2000 experter krävs

Johan von Schreeb, som är katastrofmedicinare, har på plats i Västafrika arbetat med att begränsa epidemin för världshälsoorganisationen WHO.

Enligt FN:s plan för att få bukt med epidemin krävs 2000 utländska experter. Men redan nu är det svårt att rekrytera läkare, sjuksköterskor och administrativ personal. Och ju fler som smittas desto större blir riskerna för de som arbetar med att begränsa smittan

– Just nu krävs militära resurser, säger von Schreeb.

USA kommer att skicka upp emot 4000 soldater till Västafrika. Men även om militären snabbare än FN-systemet kan bygga kliniker och isoleringsenheter, blir det svårt att hitta personal att sköta patienterna. Risken är därför att de smittade spärras in i inhägnade områden bevakade av soldater utan att få någon medicinsk vård tills dess att epidemin ebbar ut.

Ebolaepidemins sekundära effekter

a. eftersom sjukvården kollapsat får allt färre vård för sjukdomar som normalt går att bota som lunginflammation, malaria och tbc

b. eftersom ebolan ofta kräver isolering/karantän avstannar all normal ekonomisk aktivitet med matbrist och prishöjningar som följd

c. allt fler barn blir föräldralösa: enligt UNICEF är just nu minst 3700 barn i de drabbade länderna, troligen flera, föräldralösa på grund av ebolaepidmein

d. tre av fyra drabbade är kvinnor

Så behöver omvärlden agera

Enligt Johan von Schreeb måste omvärlden omedelbart agera på flera fronter samtidigt för att undvika en katastrof:

a. bygga isoleringsenheter för de smittade

b. utbilda folk att ta hand om smittade familjemedlemmar i hemmen

c. göra allt som går för att få fram ett vaccin även om det inte testats och godkänts.

d. garantera att all utländsk personal snabbt kan evakueras för en effektiv vård om de smittas

e. skicka så mycket utländsk personal som krävs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet